torsdag 9 december 2010

Stormöte i Jordbro pressade borgarna: Stoppa nedläggningen av vår skola!

Cynthia Gomez Rojas (RS) talar
Joel Eriksson (RS) talar

Politikerna i för- och grundskolenämnden mötte under torsdagskvällen en massiv uppslutning av föräldrar, personal och elever i Jordbromalmsskolan. Mötet som var tänkt vara en information om hur nedläggningen av skolan skulle gå tillväga blev snabbt en utskällning av politikerna, och Martina Mossberg (M) i synnerhet. Aulan var fylld till bredden, och ganska snabbt kom frågorna att hagla om varför just Jordbros högstadium ska läggas ner, speciellt när eleverna och föräldrarna som går där är nöjda.
- Jordbro har 10 000 invånare! Var det någon som hörde i valrörelsen att skolan skulle läggas ner? Politikerna ljuger, vi kommer att kämpa för att skolan ska vara kvar!, inledde en av lärarna frågestunden som snabbt gick över till en ren utskällning av politikernas nedmontering av Jordbro.
En väldigt upprörd mamma fortsatte:
- Om ni ännu inte fattat beslut, vad gör ni då här? Ni trodde att det bara var att komma hit och informera oss, att vi inte bryr oss. Men ni har fel! Vi har valt Jordbromalmsskolan, och vi kräver att skolan ska vara kvar!
Socialdemokraternas vice ordförande i nämnden gav i inledningen ett oklart besked om de var för eller mot en nedläggning av skolan. Anmärkningsvärt är att stängningen av skolan i själva verket ska ske innan det tas upp i kommunfullmäktige. Den 14:e december tänker den moderatledda alliansen rösta igenom att stoppa elevintaget för åk 6 till jordbromalmskolan. Intaget till högstadieskolorna som nu förtiden är från åk 6 sker till slutet av februari.
Men det är först på fullmäktige i mars som beslut ska om skolan ska avvecklas. Ett taktiskt sätt för att se till att både föräldrar och fullmäktige endast ska acceptera läget. Droppen rann till slut över för de lärare som suttit tysta under mötet när Martina Mossberg (M) klagade på att det är för få lärare och att de inte är utbildade. I verkligheten har Jordbromalmsskolan en av de bästa utbildningsnivåerna på sina lärare. En mamma till ett barn med ett syndrom var kanske mest upprörd av dom alla:
- Jordbromalmskolan har en specialklass för barn med asbergers, den här skolan är den enda i kommunen där barnen slipper sitta med i helklass i de flesta ämnena. Vad ska hända med dessa barn nu?! Har ni överhuvudtaget gjort någon konsekvensanlys av det här?
- Har ni räknat vad det kostar när 200 elever väljer en skola utanför kommunen och kostnaden för busskort för dessa? När ni pratar om att det saknas pengar så ljuger ni! Ni planerar ju att sänka skatten!
Mötet avslutades först vid niotiden, men upprörda elever och föräldrar stannade kvar för att fortsätta försöka få Martina Mossberg och politikerna att tänka om. Samtliga elever och föräldrar kommer på demonstrationen på måndag, detta var bara rond ett. Och om Martina Mossberg och Moderaterna trodde att Jordbros befolkning vänt ryggen till Jordbromalmsskolan efter åratal av nedskärningar så trodde de fel. Kampen fortsätter - Jordbromalmsskolan ska vara kvar tills en ny F-9 skola står färdig i Jordbro!
Joel Eriksson, ersättare för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, sparade inte på krutet:
- Martina Mossberg, du ljuger! För två år sen stod du tillsammans med S och lovade en ny F-9 skola i Jordbro. Vad var det löftet värt? Ingenting. Nu påstår du att klasserna är för små och det saknas pengar. Men ni ger 40 miljoner i skattesänkning till de välståendK. Ni stjäl pengarna från barnen i Jordbro. Hur kommer det sig att beslutet ska tas i kommunfullmäktige först när beslutet redan är fattat? Kallar du det för demokrati?
- Jag vägrar att sätta mina barn i * (*= en annan skola som nämndes), de säljer knark på den skolan. På Jordbromalm säljs inget knark! Det är en trygg och bra skola!, sa en förälder på mötet.
Kampen fortsätter, kom och demonstrera på måndag utanför kommunfullmäktige. Vi samlas kl 17.00 på Poseidons torg vid Haninge C. Slut upp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.