onsdag 26 januari 2011

Fåfäng - bara förnamnet

Den förre Electroluxchefen Michael Treschow har sällat sig till dem som tycker att det var bättre förr. Anledningen är att tidigare behövde direktörerna inte ståta offentligt med sina löner och bonusar.
– När jag började för många år se­dan visste styrelsen inte ens vad vd ha­de för lön. Det var en hemlig överenskommelse mellan honom och ordföranden, säger Michael Treschow till Dagens Nyheter den 24 januari.
Han säger vidare att de höga vd-lönerna motiveras av ”direktörernas fåfänga”.
Och han borde veta. Som Electrolux vd (verkställande direktör) låg han som nummer tre på direktörernas egen topplönelista. År 1998 kammade han hem hela 12,3 miljoner kronor.
Efter att ha lämnat vd-posten blev han Electrolux ordförande. År 2002 utsågs Treschow till styrelseordförande i Ericsson. När han i fjol meddelade att han skulle lämna det uppdraget hade antalet Ericssonanställda mer än halverats – från 110 000 till 40 000.
Men Treschow var nöjd; som Ericssons styrelseordförande har han plockat hem miljonarvoden varje år. Av bara farten fick även Ericssons dåvarande vd Carl-Henric Svanberg varje år ett rejält lönelyft. (Det är samme Svanberg som sedan blev ökänd ordförande för miljöbovarnas miljöbo – oljejätten BP.)
”Ericssons avgående vd Carl-Henric Svanberg drog in 42 miljoner kronor i lön och annan ersättning för fjolåret. Det är en höjning med 27 procent jämfört med vad han drog in 2008. Det är rimligt, tycker styrelseordföranden Michael Treschow som fick lika mycket påökt… Han kunde under fjolåret gläd­ja sig åt tjockare lönekuvert och ett nytt all time high – 4,2 miljoner kronor i ersättning.”, rapporterade tidningen Affärsvärlden i mars 2010.
Treschow fick alltså 4,2 miljoner kronor för ett par sammanträden om året, inte illa. Totalt fick han 11, 5 miljoner kronor i arvode på att sitta i ett par bolagsstyrelser i fjol. ”Vi är väl alla lite fåfänga och söker erkänsla”, säger Treschow som förklaring till sina mil-jonarvoden.
Fåfäng? Det är väl bara förnamnet.

Det nya året var inte många da­gar gammalt innan Försvarsmaktens ÖB Sverker Göranson slog på krigstrumman för mer pengar till fler soldater och vapen. De 40 miljarder som det så kallade försvaret redan har fått räcker inte, påstår ÖB.
ÖB Göranson – ännu en ÖverBetald lögnare.
Per Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.