torsdag 20 januari 2011

Ny S-paroll: "Våga vara M"

Partiernas valanalyser har duggat tätt efter valet. I dagarna var det dags för Socialdemokraterna i Stockholms län att leverera sin.
Ska man sammanfatta analysen be­ror det särskilda S-raset i Stockholm på att på partiet inte nog mycket plagiera­de Moderaterna. Förutom att skylla på det ”rödgröna” samarbetet skriver man att: ”Vi förlorade slaget om regeringsdugligheten eftersom Moderaternas företrädare uppfattades som mer kompe- tenta än våra. Vi upplevdes som omoderna och i avsaknad av framtidsagen­da. Vi tog inte Moderaternas förnyelse på tillräckligt stort allvar och missbedömde därför vår politiska motståndare.”
Detta anses vara det huvudsakliga skälet till varför bara 13 procent av de i länet som har ett jobb röstade på S, i Sverige som helhet rörde det sig om 22 procent av de förvärvsarbetande.
”Står du mitt i livet med barn, villa, Volvo och vovve? Då röstade du nog inte på oss. I åldersgruppen 31-64 år och bland villa/radhus/småhus-ägare är Moderaterna största parti”, konstaterar valanalysen.
För att vinna dessa lyckligt lottade väljare som har såväl jobb som villa och vovve efterlyser länets S-toppar mer av socialdemokratisk högerpolitik, vilket bland annat betyder mer bilar och min­dre kollektivtrafik. S skulle exempelvis ha sagt klart ja till Förbifart Stockholm – Sveriges genom tiderna största och dyraste motorvägsprojekt – och inte lo­vat extra miljarder till kollektivtrafiken. S skulle även ha sagt ja till rut-avdrag, det skulle ha gynnat både husse och vovve och gett S-valslogan ”Mer tid att leva” ett innehåll, vilket ”butler-förslaget” inte klarade av. F-n tro’t.
Om rut-avdragets pigjobb heter det att ”arbete är bättre än bidrag, helt enkelt”, skriver man och låter som ett eko av Reinfeldt och Borg.
Vidare föreslås ett stopp för skattehöjningar och ”mer positiv framtoning”, hur det nu ska vara möjligt, till ”privata driftsformer och valfrihet”.
Under rubriken ”förslag till åtgärder” hittar man följande: ”Överväg ett kommunalt och regionalt skattehöjningsstopp, våga säga ja till konkurrensutsättning, våga säga ja till utförsäljningar när det behövs och driv egen politik istället för att gnälla”. Vilken ”egen politik”? Våga vara moderat är S i Stockholms läns nya paroll.
Ett är säkert, med sådan så kallad opposition kan den styrande högeralliansen i Stockholms län och riket sova lugnt.
Per Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.