tisdag 29 januari 2013

Ayman Amin vittnade om situationen i Sudan

Människorättsaktivisten Ayman Amin och filmaren Maj Wechselmann berättade om förtrycket i Sudan på ABF-huset • Protest planeras mot diktaturbesök på torsdag
- - - - - - - - -
Uppdatering: Utrikespolitiska Institutet backar efter protester och ställer in mötet med diktatorns andraman Nafie Ali Nafie
Aftonbladet SvD HD
- - - - - - - - -
Palmesalen i ABF-huset
– Den styrande elitens svar på Sudans många kriser är enbart förtryck, förklarade Ayman Adel Amin Abdallah under ett välbesökt möte om mänskliga rättigheter i Sudan på ABF-huset i Stockholm i måndags.

Mötet arrangerades av Asylrörelsen Stockholm, Sudaneese Front for Change och Human Rights Organization Sudan.

Ayman Amin tillsammans med mötets konferencier Göran Gustavsson,
aktiv i Asylrörelsen Stockholm och fackligt förtroendevald i Kommunal
På mötet deltog även filmaren Maj Wechselmann som visade delar av sin film 'Det handlar om dig'; En film om oljeexploateringen i södra Sudan och i Ogadenprovinsen samt Lundin Oils/Lundin Petroleums smutsiga spel i den. Maj berättade hur Lundin oli köpte stridshelikoptarar åt Sudans diktator Omar al-Bashir för att rensa landområden på folk åt oljebolaget.

I både Sudan och Etiopien har regimerna bränt byar och utfört massakrer på invånarna för att underlätta utländska företag att exploatera.

Ayman Amin gav ett unikt och detaljerat vittnesmål under mötets första timma: om regimens våld, de väpnade konflikterna och motståndet underifrån i Sudan. Vittnesmålet har dokumenterats och Sverige radio deltog under mötet.

Filmaren Maj Wecheslmann och Mattias Bernhardsson från
Asylrörelsen Stockholm
– Människorättssituationen har försämrats under 2012. Försämringen äger rum i ett sammanhang med politiskt dödläge, ekonomisk kris, inbördeskrig i Darfur, södra Kordofan och Blå Nilen, dispyter och spänningar på gränsen till Sydsudan utöver att det blivit troligare med väpnade konflikter i östra Sudan och Abyei, öppnade Ayman sitt vittnesmål.

Ayman Amin beskrev många protester; Exempelvis i Al-Mansir där invånare krävde skadestånd efter ett förödande dammbygge genom ockupationer och sit-ins; I  Babanousa i södra Kordofan har folk protesterat mot försämrad service; I Niyala mot presidentens beslut att avsätta deras valda guvernör.
Bara under juli månad i Khartoum genomfördes 180 demonstrationer.

– Kravallpolis och säkerhetsstyrkorna NISS angriper med käppar, vattenslangar, vattenpumpar, tårgas, gummikulor och skarp ammunition, berättade Ayman.

Maj Wechselmann visar och berättar
ur sin film om Sudan
I Niyala sköt polisen ihjäl minst sex personer, däribland gymnasieelever.

Ayman var som student i Sudan aktiv i SOAT, Sudan Organisation Against Torture och även i den välkända anhörigföreningen för 28 arméofficerare som avrättades av regimen. Idag kämpar han för asyl i Sverige tillsammans med Asylrörelsen Stockholm.

Även i Sverige är han en nagel i ögat på regimen. Personal från Sudans ambassad i Stockholm har filmat Ayman när han lett protester för demokrati och mänskliga rättigheter. Ayman och hans organisation Sudanese Front for Change var en del av den globalt kända kampanjen som lyckades stoppa steningen av 23-åriga Layla Ibrahim Issa.

Göran Gustavsson
Ayman har också publicerats i flera medier som kan läsas av alla i Sudan på nätet, t ex när han ber den svenska regerigen om hjälp att ställa den sudanesiska presidenten inför internationell brottmålsdomstol – något som medför dödsstraff i Sudan.
Ayman lever ute bara i fruktan att bli tvångsutvisad av svensk polis – utan dessutom  att kidnappas av regimens män i Sverige.

Saif Obeid
Mötet på ABF-huset beslöt att demonstrera under torsdagen vid Utrikspolitiska Institutet som skandalöst nog bjudit in Omar al-Bashirs högra hand Dr. Nafie Ali Nafie att föreläsa om situationen i Sudan (till facebook-eventet).

Dr. Nafie Ali Nafies grymheter vittnades också om under ABF-mötet, av den fd sudanesiska arméofficeraren Saif Obeid som uppmanade alla att demonstrera på torsdagen.

Andisheh Alishahi
Andisheh Alishahi från Iranska flyktingars riksförbund uppmanade folk att gå med i Asylrörelsen Stockholm och efterlyste en större demonstration mot hela den omänskliga flyktingpolitiken, något som kommer att diskuteras på nästa möte med Asylrörelsen Stockholm.

Mattias Bernhardsson

Läs också:
> Människorättsaktivisten Ayman Amin riskerar att utvisas till fängelse i Sudan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.