onsdag 23 januari 2013

Varning för nya steg mot Natomedlemskap

Av Per Olsson

Regeringen med stöd av Socialdemokraterna överväger att söka medlemskap i Natos snabbinsatsstyrka. Därmed tas ännu ett stort steg mot Natomedlemskap.

– Som ett led i att upprätthålla fortsatt samverkansförmåga är vi ­beredda att överväga detta steg, sa försvarsminister Karin Enström (M) till Dagens Nyheter den 15 januari.

Socialdemokraterna, som ­tidigare har varit emot ett svenskt ­deltagande, i Natos insatsstyrka är numera ­också positiva till att Sverige går med.
Natos insatsstyrka (NRF) är en imperialistisk polisstyrka som inom 5 till 30 dagar ska kunna sättas in mot kriser och revolutionära ­uppror runt om i världen. Styrkan består av 13 000 soldater plus en reservpool som ska kunna förstärka insatsen vid behov.

Nato bedriver, med svensk medverkan, för närvarande krig i Afghanistan. I Natos krig mot Libyen 2011 ställde den svenska regeringen, med stöd av bland annat Socialdemokraterna, upp med Jas Gripen och personal.
Efter krigsinsatsen i Libyen, som blev ett slag mot självständig masskamp och organisering, öste Nato-ledningen beröm över den svenska regeringens välvilliga medverkan.

– Sverige är liksom bäst i klassen som samarbetsland till Nato. USA vill gärna ha sådana länder som helst blir medlemmar så småningom. Även om Sverige inte är villigt är Sverige ändå en uppskattad partner. Sverige har en ovanlig flygkapacitet och ställde upp i Libyen när USA inte var villigt att göra alla flygoperatio­ner den här gången, sa Jan Hallenberg, professor vid Försvarshögskolan, till Dagens Nyheter i fjol.

Och efter Natos toppmöte i Chicago 2012 sa utrikesminister Carl Bildt att ”Sverige nu är närmare Nato än någonsin”.
För att passa in i Natos insatsstyrkor har det svenska försvaret omvandlats från värnpliktsarmé till en insatsstyrka med kontraktanställda. Den så kallade alliansfriheten finns bara på papperet.
Även den dramatiska ökningen av svenska vapenexporten, särskilt till diktaturer, ska ses mot bakgrund av den nya försvarspolitiska inriktningen.

RS säger:
> Nej till svenskt Natosamarbete och medlemskap samt fortsatt miljardrullning till det s k försvaret.
> Kamp för verklig militär nedrustning. Nej till svensk EU- och Natomilitarism med stående förband och nykoloniala insatsstyr­kor.
> Omedelbart förstatligande av krigsmaterielindustrin under arbetarnas demokratiska kontroll och styre. > Omvandling av krigsindustrin till civil produktion.
> Stoppa vapenexporten.
> För ett nytt kämpande och socialistiskt arbetarparti.
> Global kamp mot imperialismens plundring och krig – för en socialistisk värld.

Läs också:
> Det hemliga avtalet om Jas
> "Inte en man, inte ett öre åt militären!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.