söndag 7 juli 2013

Antirasistisk festival på Lakeside

Elise Borderline Trio med Elise Johansson

Johanna Andersson
och Tilde Sohlberg
I fredags arrangerades en lyckad antirasistisk festival på Ungdomens hus Lakeside vid Rudan i Handen. Politiska seminarier varvades med live-upprädanden av bl a lokala band.

Studenter Mot Rasism stod för flera uppskattade teman; bl a talade Sergio Keko om studentkampen i Chile; Johanna Andersson och Tilde Sohlberg talade om hur sexism och rasism är två förtryck som går hand i hand, om medias roll och om behovet av organisering på skolorna.

Faryana Ashgarari från Afghanska föreningen talade för Asylrörelsen Stockholm om situationen för flyktingar idag.

Committee for a Workers' International (Rättvisepartiet Socialisternas, RS, internationella organisation) höll i ett seminarium om kampen i Egypten och Mellanöstern.
Fackligt aktiva kommunaleren Bilbo Göransson (RS) talade på temat 'Arbetarhistoria och myten om svenskheten':
- Den där blonda flickan med blomma i handen är inte 'svenskhet'. Tjejen var tolv år och stod på fabriksgolvet. På den tiden hade vi barnarbete. Den 'svenskheten' jobbade vi bort, förklarade Bilbo Göransson.
Lina Rigney Thörnblom
Elevkampanjens f d ordförande Lina Rigney Thörnblom (idag kommunfullmäktigeledamot för RS i Haninge) talade om kampanjen Vägra kallas hora:
- Feministen Simone de Beauvoir sa att ”man föds inte till kvinna, man blir det”. Ända från att vi föds behandlas vi olika. Eller innan vi föds för numera är det ju så viktigt att kolla kön medan man är gravid. Barnrummet och kläderna ska vara antingen blå eller rosa. När en tjej sticker ut, är högljudd, inte passar in i rollen som flicka så riskerar hon att kallas för hora. Om en kille inte passar in i rollen utan kanske är snäll, lite tyst, inte macho och skryter om sina ligg, då är han en bög. Att utsättas för sexuella trakasserier är för många tjejer vardag. Att bli visslad efter till exempel.
- Var kommer det här ifrån? Om man går tillbaka i historien fattar man mer vad det handlar om. Kvinnors i sexualitet har i årtusenden smutskastats och utsats för regler och kontroll. I det kristet styrda bondesamhället så var allt utomäktenskapligt könsumgänge straffbart, men det var bara kvinnorna som straffades. Kvinnan svartmålades och mannen gick fri. Kvinnorna kunde straffas med döden eller blev ”bara” helt utstött från samhället. En kvinna som hade sex utanför äktenskapet var en hora. Och om hon fick ett barn utan att vara gift var det en horunge. 1885 infördes lösdrivarlagen som mest riktades mot kvinnor. Var man som kvinna ute på natten kunde man bli gripen och satt i tvångsarbete. Den här lagen togs bort 1965 men så sent som 1959 anhölls 193 kvinnor under den här lagen. Idag finns det inga statliga lagar mot kvinnors frihet men det finns sociala lagar. Och det måste vi också avskaffa, var budskapet av Lina Rigney Thörnblom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.