torsdag 18 juli 2013

Länsstyrelsen kör över Haninge kommun om strandskyddsdispens till miljardär

"Förhoppningsvis har Länsstyrelsen fått upp ögonen för den myndighetsutövning i Åsa-Nisse-stil som existerar i Haninge..."

Stränder för alla eller bara för de rika? Det är en relevant fråga när högern
ger ut strandskyddsdispenser till miljardärer som gärna drar staket ända
ned till vattnet och omgärdar sina stora tomter med stängsel.
Foto: Mattias Bernhardsson
Haninge kommun och deras miljardär-gräddfil för strandskyddsdispenser har fått sig ett bakslag. Länsrätten kör över kommunen och drar in den dispens från strandskyddet som miljardären Cristina Stenbeck fick för omfattande nyexploatering av Björkö i Haninge skärgård.

I förra månaden skrev jag ett öppet brev till stadsbyggnadsnämndens ordförande Peter Olevik Dunder (FP) i tidningen Miljöaktuellt. Ett av de fall vi i Rättvisepartiet Socialisterna uppmärksammade var att Cristina Stenbeck (ordförande i Kinnevik, ledamot i bl a Millcom, MTG, Korsnäs, Metro och Tele 2) för ca 37 miljoner kronor köpt stora delar av Björkö (hela 1,2 miljoner kvadratmeter) strax utanför Ornö. Gamla hus skulle rivas och ersättas av ett flertal nya lyxhus.
Länsstyrelsens nya beslut innebär att tre stycken gästhus och ett poolhus med tillhörande pool inte får byggas. Däremot kan huvudbyggnaden byggas - en 500 kvadratmeter stor lyxvilla ritad av stjärnarkitekten Gert Wingårdh. Att så stora delar av den byggplan som Haninge kommun först beviljade nu rivs upp visar med vilken nonchalans högerstyret förhåller sig till lagar och förordningar för natur, strandskydd och allmänhetens tillträde till skog och mark.

Att det finns en gräddfil för bygglov är svårt att förneka. Just nu pågår en strid på Dalarö där mediemiljardären Amelia Adamo ska börja bygga i augusti. Många Dalaröbor protesterar mot att kommunen frångår de strikta byggbestämmelser som finns och låter Amelia bygga ett stort hus i betong och glas mitt i en kulturhistorisk miljö av äldre hus - klassat som riksintresse. Lagar är till för att följas, såvida du inte är känd och har stora pengar. Då går det bra. Det är den hållning högern har.
Peter Olevik Dunder (FP) har fortfarande inte vågat svara på det öppna brevet. Han vill undgå så mycket offentligt ljus som det går och fortsätta göra kompisaffärer bakom lykta dörrar. Förhoppningsvis har Länsstyrelsen fått upp ögonen för den myndighetsutövning i Åsa-Nisse-stil som existerar i Haninge och andra kommuner med ovanligt många och skumma bygglov samt strandskyddsdispenser.

Mattias Bernhardsson
kommunfullmäktigeledamot Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge

Läs också: 
> Sluta förstör vår skärgård!

FAKTA
Så här många dispenser beviljade länets kommuner under 2012 (avslagen inom parentes):
Danderyd 0
Sundbyberg 0
Upplands Väsby 0
Täby 1
Järfälla 1
Stockholm 2 (1)
Huddinge 2
Salem 2
Botkyrka 3
Vallentuna 4
Solna 4
Sollentuna 4
Tyresö 7
Lidingö 11 (1)
Nykvarn 14
Upplands-Bro 15 (2)
Sigtuna 18 (3)
Södertälje 26 (1)
Vaxholm 34 (2)
Nynäshamn 41 (5)
Ekerö 51 (2)
Nacka 55 (2)
Haninge 82 (9)
Österåker 154 (19)
Norrtälje 196 (36)
Värmdö 232 (13)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.