tisdag 14 januari 2014

Ett nej är ett nej!"Vi måste kräva att sexistiska domare avsätts, domare som dömds för bland annat sexköp ska avskedas. Sexualbrott ska avgöras i specialdomstolar där involverad personal har särskild utbildning"

Av Lina Rigney Thörnblom
Kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge

En kvinna blir våldtagen, mannen som hörde hennes nej frias för att han inte förstod att han våldtog och lagmannen försvarar domen. Nu är det dags för kvinnouppror!
I höstas följde en kvinna med en man hem. Men istället för ett trevligt avslut på kvällen så fortsätter han att ha sex med henne trots hennes upprepande nej med förevändningen att han trodde att hon ville. I förhör och till rätten berättar mannen att kvinnan sa nej men ändå ville.


”Hon stönade fram tunna och lätta nej. Sättet hon sa nej på nu var väldigt bekant för mig som en del av sexet, jag kände igen det från andra tjejer.” ”Jag uppfattade hennes nej som en del av det sexuella spelet”.

Enligt kvinnan skrek hon nej så halsen blev svullen. Med förevändningen att hon skulle duscha sprang hon ut från bostaden bara delvis påklädd, förvirrad och uppriven. Personer som mötte henne såg att något var fel och kontaktade polis. Alla uppger att kvinnan var skärrad och grät. Ändå väljer rätten att fria mannen. Inte för att bevis saknas utan för att han inte har förstått att han har våldtagit någon. Han brukar ha hårdhänt sex och då brukar tjejerna bete sig likadant. Mannen hade uppenbarligen uppsåt att vara hårdhänt och att ta sexpartnern med våld, för han brukar ha så kallat dominanssex. Problemet var att kvinnan inte var med på det. Hon sa nej, upprepade gånger.

– Dominanssex är något båda är med på och det finns överenskomna stoppord. Vad som hände här var inget överenskommet, säger kvinnan till Kvällsposten.

Har lagman Ralf G Larsson tagit reda på vad dominanssex är? Har han talat med någon expert i BDSM? Om man vet hur dominanssex fungerar så vet man också att där kontrolleras samtycke på ett rigidt sätt. Om ett nej inte betyder nej har man gjort upp om det innan. Det ska inte finnas ett tvivel att man håller sig inom allas gräns. Och det gäller för allt sex.
Det här kan inte vara något annat än ett övergrepp, en våldtäkt. Ett nej är ett nej. Och det är i en sådan här situation som kravet på samtyckeslag blir självklart. En samtyckeslag skulle inte innebära att alla involverade sexpartners måste skriva under intyg utan helt enkelt att sådana här situtaioner inte ska kunna uppstå. En förövare ska inte kunna säga att han inte förstod. Om man skulle aplicera den argumentationen på något annat brott skulle det bli absurt. Lika absurt som i våldtäktsfall.
Om den misstänkte mannen inte förstod att han våldtog någon trots att denne skrek nej, då bör mannen rimligen få vård. Hur många fler kommer han inte förstå att han våldtar?

Lagmannen som frikände mannen försvarar sin dom i en debattartikel på SVT debatt den 14 januari:
– Jag, som har suttit och lyssnat på vad mannen och kvinnan har sagt i domstolen - och det har ju faktiskt ingen av dem gjort som nu ger sig in i denna debatt - är inte säker på att mannen förstod att kvinnan inte ville vara med på allt det andra heller. Då ska en god domare också frikänna.

Senaste förändringen av sexualbrottslagen skedde 2005 då man bland annat började räkna sexuellt utnyttjande som våldtäkt. Efter det ökade antalet anmälningar om våldtäkt i statistiken. Men i slutändan har det inte hjälpt. Det är fortfarande bara en bråkdel av de anmälda våldtäkterna (23 procent anmäler) som leder till åtal. 2012 minskade anmälningarna med 3 procent, rapporterar Brottsförebyggande rådet. Totalt anmäldes 6 203 våldtäkter.
Även om Rättvisepartiet Socialisterna stödjer kravet på en samtyckeslag så är det inget som kommer att stoppa våldtäkterna eller de sexistiska domarna. Problemet finns i de patriarkala strukturerna av klass-samhället. Kvinnor har inte äganderätten till sina kroppar och mäns våldtäkter ursäktas med argument om hur kvinnan var klädd eller betedde sig. Den här synen får vi kastade i våra ansikten från det att vi är små. ”Han drar dig bara i håret och gör dig illa för att han är kär i dig”.

Runt om i världen används våldtäkt som ett vapen i krig. Var femte av världens kvinnor beräknas att utsättas för en våldtäkt eller ett våldtäktsförsök någon gång i sitt liv. Det är inspirerande att se hur kvinnor (och män), unga som gamla, nu slår tillbaka mot sexismen som genomsyrar samhället. På lördag hålls en demonstration mot den rådande sexualbrottslagen i Stockholm. Under förra året hölls flera liknande och kampanjen FATTA har grundats på samma tema. Men kampen måste fortsätta.

Vi måste kräva att sexistiska domare avsätts, domare som dömds för bland annat sexköp ska avskedas. Sexualbrott ska avgöras i specialdomstolar där involverad personal har särskild utbildning.
Sedan högerregeringen tillträdde 2006 har lönegapet mellan kvinnor och män ökat med drygt 18 000 kronor per år, och pig- och vårdnadsbidrag har införts. Det är en del av en politik för att kvinnor ska tillbaka in i hemmet och något som bidrar till en förlegad kvinnosyn i samhället. Kvinnokampen och feminismen måste vara en del av en politisk kamp för ett annat samhällssystem. Utan det så kommer det sexistiska rättssystemet aldrig att långsiktigt förändras.

Fler artiklar av Lina om kvinnors rätt till sina kroppar:
> Graviditet och barn är inga varor
> Ett socialistiskt nej till surrogatmödraskap
> Trafficing - den moderna slavhandeln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.