onsdag 29 januari 2014

Haninge anvisar barnfamiljer att trängas med missbrukare

”De vill att vi betalar 7 300 kr för ett rum på 18 kvadratmeter”
Här bor Sanan, Medina och lilla Arthur.
Sanan, Medina och deras lilla son Arthur delar på ett rum på 18 kvadratmeter. Mat står staplat vid en vägg brevid en microvågsugn. De når nästan allt från sängen som tar den största ytan av rummet. Tvätten hänger över gardinerna och Arthurs leksaker ligger på golvet.

Mattias Bernhardsson (RS) kräver
att kommunen tar sitt ansvar
Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, träffar dem i det lilla rummet. Han har tagit upp dessa missförhållanden i kommunfullmäktige tidigare (Läs här).

Sanan är politisk flykting från Iran. Han fick uppehållstillstånd 2011. Han träffade Medina och de fick barn ihop. Arthur är 1,5 år. Medan Medina går gymnasiet, svenska som andraspråk 2, åker Sanan till sin praktik varje morgon. Han sandar gator, städar upp byggarbetsplatser och gör gårdsarbete.
Med ersättningarna från Arbetsförmedlingen och barnbidraget får de ihop till ca 11 000 kr per månad. Det är ingen fast inkomst så de får inte hyra en lägenhet, inte ens på andrahandsmarknaden lyckas de hitta någonting.
Med familjens inkomster som grund menar nu kommunen att kan betala kostnaden för det lilla rummet själva. 7 300 kr. Med gemensamt SL-kort, dagisavgiften och Sanans dyra mediciner skulle det återstå 2 100 för dem att leva på, ca 70 kr per dag för de tre. Det ska räcka till mat, blöjor, hygienartiklar och alla andra dagligvaror. Ibland behövs även nya kläder till Arthur. Eller hostmedicin.

Sanans mediciner är dyra. Han har posttraumatisk stressyndrom och tar kraftiga antidepressiva läkemedel för att kunna sova. När Sanan fängslades år 2006 i Iran blev han "förhörd" 25 gånger. I förhör ingår riktade slag mot njuren, slag mot hela kroppen, sparkar mot bålen, upphängning med armarna över huvudet och hängning av tyngder i könsorganet. Mattias Bernhardsson, som också är aktiv i Asylrörelsen Stockholm, lärde känna Sanan i kampen för hans uppehållstillstånd.

Alla på våningsplanet delar på ett litet kök och två duschar.
Sanan och Medina vill helst av allt komma bort från pensionatet. De sökte förtur på bostadsförmedlingen i Stockholms Stad men fick avslag. Man måste vara bosatt där. Haninge å andra sidan har ingen förtur.
Ett förslag av Rättvisepartiet Socialisterna om förtur i Haninge Bostäder röstades ned i kommunfullmäktige förra året. Bakgrunden till förslaget var just att barnfamiljer anvisas till vandrarhem och pensionat, som inte är en barnvänlig eller dräglig miljö.

- Det finns inget lekrum för Arthur, inte ens lekplats utomhus. 'Pensionatet' är beläget mellan ett stort bussgarage, industrilokaler och parkeringsplatser, säger Mattias Bernhardsson.

- Jag kan inte ta min son till köket och laga mat. Många som bor här luktar alkohol, jag vill inte utsätta Arthur för det. En gång kom det in en man och blåste tobaksrök på honom i köket, berättar Medina.

De delar ett litet kök med fyra kokplattor med hela våningen, runt 15 dörrar. De delar på två duschar.

- Det är spring i TV-rummet varje natt. Men det är bättre än det förra stället vi bodde på då Medina var gravid, där fanns flera narkomaner. Kommunen betalade det 'vandrarhemmet' ca tusen kronor per natt, 30 000 per månad. Herregud! Vi sa till kommunen att en lägenhet bara skulle kosta mellan 5 000 och 7 000 kronor. Men de sa att det inte fanns och att det inte kunde göra något åt saken, berättar Sanan.

- Det här fungerar inte. Inget barn ska behöva växa upp så här. Alla vinner på att kommunen gör om och gör rätt, bygger fler hyresrätter och inför förtur för barnfamiljer som annars riskerar hamna på gatan. Många som kommunen är försörjningspliktiga för placeras idag på just vandrarhem och pensionat vilka mjölkar kommunen på pengar. (47 000 kr per månad för en familj om åtta enligt ett exempel från Socialtjänsten). Med fler hyresrätter och förtur skulle Haninge kunna hjälpa fler utsatta och dessutom ge barnfamiljer ett drägligt boende, säger Mattias Bernhardsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.