söndag 19 mars 2017

"Låt Laziz stanna i Sverige"


Igår demonstrerade kampanjen "Låt Laziz stanna i Sverige" och Asylrörelsen Stockholm på Sergels torg. Laziz Sharifov, 22 år, haningebo och svensk boxningsmästare i 64 kilo kom till Sverige 2008. Redan 2010 och 2013/14 togs kampen för Laziz rätt till uppehållstillstånd. Nu hotas han återigen av tvångsutvisning till diktaturen Kazakstan och motståndet samlas igen.

Jesper Schinkler från Haninge Boxningsklubb berättade om Laziz som person och sparrningspartner under demonstrationen:
Jesper Schinkler
– Han [Laziz] är en extremt bra boxare och kommer att bli något stort även om han lite för snäll för boxningen. Han är såpass bra att han skulle kunna slå ut sina motståndare – sportens största mål är att visa sig totalt överlägsen genom att vinna på knockout. Men Laziz gör aldrig det. Omtyckt av alla och en genomsnäll person helt enkelt. 
Lena Johansson
– Det är inte humant. De säger att han inte har tillräcklig anknytning till Sverige, men då känner jag att i så fall har inte jag det heller. Han har sin familj, sitt allt, här. Varför ska de skicka honom någonstans där han inte har någonting?, frågar Lena Johansson, aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och kampanjen "Låt Laziz stanna i Sverige" sedan 2013, i lokaltidningen Mitt i Haninge.
Natalia Medina talade för Stockholms Arbetares Idrottsförening AIF Boxning:
– Den senaste tiden har det varit mycket diskussioner om förorten, gängbildningar och dödskjutningar. Idrotten kan vara en viktig del både förebyggande och som en väg ut. Genom att skapa en meningsfull fritid och samhörighet. Den svenska idrottsvärlden är full av goda förebilder, förebilder som många gånger är födda utanför landets gränser. Laziz är en av dessa förebilder. Förutom en lovande boxare som snart ska påbörja sin proffskarriär är Laziz en viktig tränare för många unga boxare.
– Inom idrotten har det länge funnits en gemenskap som inte frågar var du kommer ifrån. Som inte ifrågasätter din rätt att stanna i Sverige. En gemenskap som ger alla ett hem. Samhället bör ta efter idrottsrörelsen och ge Laziz ett hem här i Sverige och låta honom stanna, manade Natalia.
– Migrationsverkets bedömning är felaktig. Han borde redan ha beviljats permanent uppehållstillstånd baserat på hans anknytning till Sverige, säger Mattias Bernhardsson (RS) i Mitt i Haninge.
Laziz fick ett avslagsbeslut trots att hela hans familj han permanent uppehållstånd och Laziz själv har bott i Sverige i nio år. På demonstrationen förklarade Mattias hur Migrationsverkets avslag var ett resultat av S-MP-regeringens nya migrationslagar vilket i princip avskaffat asylrätten:
– Permanenta uppehållstillstånd har i princip avskaffats, krigsflyktingar får bara stanna i tre månader, politiska flyktingar i tre år och föräldrar splittras från sina barn.
Aftonbladet, Expressen, Mitt i Haninge och MMA-nytt har skrivit om utvisningsbeskedet. Advokaten överklagade utvisningsbeslutet i fredags. Kampanjen samlar över 5000 personer i facebookgruppen och kommer att organisera en insamling till advokatkostnaderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.