tisdag 7 mars 2017

Laziz utvisningshotad igen

"Du [Laziz] har inte vistats i Sverige någon längre tid eller i övrigt fått någon särskild anknytning hit" (!), står det i det makabra avslagsbeslutet
Laziz Sharifov
Foto: Haninge boxningsklubb

Laziz Sharifov, 22 år, haningebo och svensk boxningsmästare i 64 kilo hotas återigen av tvångsutvisning till diktaturen Kazakstan. Laziz vänner, tränare och supporters är bestörta över hur myndigheter ännu en gång rycker undan tryggheten.

Rättvisepartiet Socialisterna kämpade för Laziz och hans familjs rätt att stanna redan 2010 med bland annat demonstrationer och en namnlista som en stor del av kommunfullmäktige skrev under. 2013 kom nästa hot om utvisning. Då samlades över 6000 personer i kampanjen för Laziz och hans familj, Migrationsverket ockuperades av kampanjen och Asylrörelsen Stockholm vid flera tillfällen och stora idrottsprofiler uttalade sitt stöd för Laziz (Läs om ockupationerna 6 november och 11 november 2013).

Lina Rigney Thörnblom (RS)
– Nu samlas motståndet igen. Beslutet är överklagat. Ett kampanjmöte har hållits, en insamling för advokatkostnader samt demonstration förbereds, säger Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Lina Rigney Thörnblom som var drivande i kampanjen för Laziz 2010 och 2013/14.
Rättvisepartiet Socialisterna tog måndagens kommunfullmäktigemöte i akt att föreslå kommunledningen att ta ett uttalande om Laziz starka anknytning.

Familjen Sharifov tillhör minoriteten uzbeker som i diktaturens Kazakstan ofta utsätts för trakasserier, hot och våld. Laziz har tidigare grannar och vänner som har dödats och Laziz själv misshandlades innan han som barn lyckades fly till Sverige med sin familj.

Trots skyddsskälen och den redan då starka anknytningen till Sverige tvångsutvisades Laziz i december 2013, men kunde återkomma sex månader senare tack vare ett arbetstillstånd med Haninge boxningsklubb som kampanjen tog initiativ till. Nu menar Migrationsverket att villkoren i avtalet inte har uppfyllts och avslår ansökan att förnya arbetstillståndet.
– Det företag som 2014 genom ett sponsoravtal med Haninge boxningsklubb skulle finansiera Laziz anställning på boxningsklubben fullföljde inte sina åtaganden och det uppstod en dispyt mellan klubben och sponsorn. Att Migrationsverket låter detta drabba Laziz är väldigt orättvist och deras bedömning är för fyrkantig. Oavsett frågan om arbetstillståndet så borde Migrationsverket beviljat ansökan om permanent uppehållstillstånd baserat på anknytning, säger Lina. 
"Du [Laziz] har inte vistats i Sverige någon längre tid eller i övrigt fått någon särskild anknytning hit" (!), står det i det makabra avslagsbeslutet.
– Beslutet är sanslöst. 'Inte en längre tid'? Laziz kom till Sverige för nio år sedan. 'Ingen stark anknytning'? Han är en svensk idrottsprofil, har hundratals vänner och hela hans familj har fått uppehållstillstånd, kommenterar Lina.
Denna tredje – och förhoppningsvis avgörande – striden för Laziz rätt att stanna har bara börjat. Avslagsbeslutet har redan uppmärksammats i ett stort uppslag i Aftonbladet. Gå med i kampanjen "Låt Laziz stanna i Sverige" på Facebook och håll er uppdaterade om vad som planeras.

RS Haninge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.