måndag 15 maj 2017

"Vi låter inte Carnegie riva våra uteplatser"

Jordbro: Uteplatserna viktiga för tryggheten i hela området
Hundratals hyresgäster med lägenhet på markplan i Jordbro riskerar att få sina uteplatser rivna. Hyresvärden D Carnegie & Co – som äger och förvaltar två tredjedelar av Södra Jordbros bostadsbestånd – vill riva altanerna och ersätta med balkonger. Igår höll Hyresgästföreningen på Blockstensvägen bomöte och har bestämt att agera för att stoppa rivningarna.
Daria Kwiatkowska med sin namninsamling.
– Utan uteplatsen vill jag inte bo här. Den är viktig för mig som har barn. Att plantera och göra fint är ett gemensamt projekt för hela familjen, säger Daria Kwiatkowska, boende på Blockstensvägen som startat en namninsamling mot rivningshotet.
Nina Hellman
– Vi har gjort gräsmattan, byggt staket och hela uteplatsen själva. Vi har lagt ut tiotusentals kronor. Vi tänker inte låta dem riva, konstaterar Nina Hellman på Sandstensvägen bestämt.
 – Vår uteplats är vår oas. Här sitter vi när vi är lediga, äter, planterar blommor. Vi har lagt ut tusentals kronor på uteplatsen. Dessutom betalar vi extra för uteplatsen varje månad med hyresavin, säger Anta Birath, boende på Blockstensvägen.
Torbjörn Sannerud och Anita Birath på Blockstensvägen
– Vi kommer att gå ihop och protestera. Tillsammans är vi starka, säger Lena Johansson, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och boende på Sandstensvägen.

Även de hyresgäster på andra och tredje våningen som inte har uteplats tycker att det är viktigt att uteplatserna är kvar. Uteplatserna är viktiga för tryggheten, det finns ögon som vakar över hela området, säger många av de hyresgäster Rättvisepartiet Socialisterna talar med.
"Det är hyresgästerna som möjliggör Carnegies vinster"
Både Nina och Lena var tillsammans med många andra hyresgäster aktiva i kampanjen Rusta upp Jordbro som för två år sen lyckades tvinga bort den tidigare slumvärden Patrizia Immbilien KAG från sitt bestånd av närmre tusen lägenheter på Blockstensvägen och Sandstensvägen. På grund av hyresgästernas kamp för upprustning – och med hotet om tvångsförvaltning hängande över sig – sålde slumvärden till slut fastigheterna till Carnegie till ett kraftigt underpris. Carnegies gjorde alltså en stor vinst tack vare hyresgästernas kampanj.

Det är hyresgästerna som möjliggör Carnegies vinster, inte minst med de överhyror vi betalar varje månad. Det är dags att Carnegie lyssnar, innan vi sparkar ut dem som vi gjorde med den tidigare hyresvärden.

RS Haninge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.