tisdag 27 juni 2017

Vinsterna ökar för välfärdens plundrare


De privata välfärdsvinsterna skulle räcka till 10 000 nya välfärdsjobb


Av Per Olsson

- - -

Plundring av välfärden är ett lönsamt rån. Ifjol gjorde de 10 största privata vård- och omsorgsbolagens en sammanlagd vinst på 4,3 miljarder kronor. Den totala vinsten var hela 750 miljoner kronor mer än ifjol, enligt tidningen Dagens Samhälle.

De privata vård- och omsorgsbolagen totala vinst år 2016 skulle räcka till nära 10 000 nya välfärdsjobb. Men istället går en del av vinstmiljarderna rakt ner i fickorna på ägarna eller till expansion utanför Sveriges gränser.
År 2016 blev ett rekordår för Attendo med en vinst på 649 miljoner kronor. Vinstökningen ”betyder också att Attendo mer än fördubblar sin aktieutdelning, och kommer att dela ut nästan 200 miljoner av vinsten till aktieägarna” (SVT den 16 februari).
I år fortsätter Attendo, som numera finns på börsen, att redovisa ökade vinster. Under första kvartalet i år blev vinsten 273 miljoner kronor.

Kapitalisterna känner uppenbarligen att de har politikernas stöd för fortsatt plundring av välfärden. Det i sin tur har fått riskkapitalisterna att kasta sig över de snabbt växande e-hälsobolagen. Den digitala vården har blivit spekulanternas nya kassako.
Även de privata skoljättarna Academedia och Internationella engelska skolan, som båda har börsnoterats, redovisar en ökad omsättning och vinst i år.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:
• Det krävs en omedelbar stopplag mot privatiseringar och utförsäljningar jämte att tidigare privatiseringar rivs upp samt att LOV (Lagen om valfrihetssystem) skrotas.
• Välfärd utan vinst. Vård, skola och omsorg ska drivas i offentlig regi utan vinstsyfte, och verksamheten ska styras demokratisk av de anställda och brukarna. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.