torsdag 7 september 2017

"Vi bygger landet": Riksäpplet mobiliserar till 12 september


Stoppa utvisningarna • Höj pensionerna • Höj LSS-stödet • Stöd BB-ockupationen 

Det sittstrejkande afghanska ungdomarna i 'Ung i Sverge' kallar till landsomfattande protestdag under parollen "Vi bygger landet". De sträcker ut en hand till Sveriges arbetare och pensionärer, sociala rörelser och fackföreningar till gemensam kamp för alla svaga i samhället med krav på asyl, höjda pensioner och försvar av funktionsnedsattas rättigheter (Läs Ung i Sveriges pressmeddelande längre ned).

Runtom på skolor i länet pågår sittstrejker under lunchrasterna, så också på Riksäpplet i Handen här i Haninge där eleverna nu mobiliserar till demonstrationen på tisdag den 12 september i Stockholm (tid och plats kommer strax). ■

Röster från Riksäpplet:
Moein Qadari:
– Jag har varit i Sverige i 18 månader och fått ett avslag. De ger avslag till vem som helst, de tittar inte ens ordentligt. I Sar-e Pol som jag är ifrån var det för några dagar sedan en bomb som sprängdes. Många dog och ännu fler skadades. Migrationsverket bryr sig inte ens. De säger att de över 18 år kan klara sig.
– Jag tänker överklaga beslutet, men jag är rädd att de inte ens tänker kolla på min överklagan.

Alireza Mortezai:
– Jag har uppehållstillstånd, men jag sitter för att säga till mina kompisar att ni inte är ensamma. Många av dem är födda i Iran, de kommer inte att klara sig i Afghanistan.
– Det finns många grupper i Afghanistan så som Daesh [Islamiska staten] som vill använda dem som mördare.
– Det är fel att skicka dem till Afghanistan. Afghanska politiker säger att det är säkert i Afghanistan, men de säger det bara för att tjäna pengar.

Omid Ebrahimi:
– Vi sittstrejkar för att vi måste kämpa vidare och inte ge upp. Migrationsverket och politiker måste sluta skylla på varandra.
– Vi sittstrejkar så att de andra ska förstå. Om de har någon känsla vill de inte skicka en oskyldig människa till döden.
– Migrationsverket säger att den som är över 18 klarar sig i Afghanistan. Hur kan jag, en 18-åring  född i Iran, klara mig? Vem kan garantera mig mitt liv? Jag är inte afghan, jag är människa. Jag har rätt att leva. Är ett papper mer värdefullt än ett liv?

Ahmad Baqeri:
– Det känns jättejobbigt. Jag kan inte sova, jag kan inte plugga. Vi kan inte klara oss i Afghanistan. Vi vill inte gå i döden.
– De två åren som jag har bott i Sverige har jag spelat fotboll, studerat och jag har bra betyg. Jag fyller 17 år den 13 september, men Migrationsverket säger att jag är 18 år.
– Jag har fått mitt födelsedatum från min mamma, inte en maskin.
– I Afghanistan har jag ingen familj, jag kan inte klara mig. Jag vill att Migrationsverket ska testa min ålder igen.

Mohammed Rezae:
– I Afghanistan dödas människor varje dag, Afghanistan är inte säkert. Det finns mycket problem där. Talibaner. Vi är hazarer.
– Vi har varit här i två år. Jag är 17 år, snart 18. Migrationsverket vill vänta tills jag har fyllt 18. ■Officiellt uttalande från Ung i Sverige:

"VI BYGGER LANDET" 
Människor har makten! Vi är unga i Sverige som lider av politiken från Sveriges riksdag. Vi har flytt hit från ett våldsamt land på farliga väger, de välkomnade oss och sen förnedrade oss. De gjorde oss till en grupp i samhället som andra ska hata och skylla på. De säger att vi inte hör ihop, vi och andra grupper i samhället. Vi har förstått att svenska samhället har förändrats och att många i Sverige lider så som vi. Ändå skyller de på oss och vill att vi ska vara arg på varandra i stället för de vid makten som borde ta ansvar. Men de kan inte lura oss, vi vet att människor ska vara tillsamman. Det är till andra i Sverige vi vill vända oss och säga att det är vi tillsammans som ska bygga det här landet.  Ingen ska kunna hålla oss isär. Vi är Ung i Sverige och vi tänker förändra svenska samhället tillsammans med er. 
Höj pensionerna! De äldre i Sverige har hela livet gett sin kraft till det här landet och till alla medborgare. Pensionen är de pengar man ska leva på efter det. Det är respektlöst att de inte ska få trygghet och värme efter allt de har gett. Pensionerna i Sverige är för låga och våra pensionärer mår inte bra. De äldre som är kvinnor har det värst och de är ofta de som tagit hand om andra hela livet. Vi vill ta hand om de äldre. Vi vill lära av er som levt länge om Sverige och världen, och vi vill berätta för er om vårt liv och om vår gemensamma framtid. Tillsammans kan vi vara tryggare och dela med oss till varandra. Vi måste höja pensionerna! 
Stöd BB-ockupationen! De finns modiga familjer och mammor som ockuperar BB i Sollefteå i norra Sverige. Det har blivit svårare att få vård för alla, men särskilt svårt för just kvinnor. BB är där man föder barn i Sverige.  Alla ska kunna föda barn säkert. Det vet vi också, från vårt hemland och från Sverige. Dessa modiga människor som kämpar för BB i Sollefteå och i hela Sverige vill precis som vi bygga Sverige starkare. Ingen hade trott att vi skulle utmana makten med vår sittstrejk och ingen hade trott att kvinnor och barn skulle ockupera ett BB, men vi  är rörelser som vägrar vara tysta. Vi stödjer BB-ockupationen! 
Höj LSS-stödet! Man väljer inte att fly, man väljer inte sin funktionsvariation. LSS-stöd är den hjälp man an få om man behöver för att kunna vara med i samhället för den som fungerar på annat sätt. Vi är alla människor med känslor, tankar och hopp om en bättre framtid. Det är våra vänner som inte får hjälp när regeringen gör det svårare för de med funktionsvariation att få stöd, det är vi som är ungdomarna som är deras framtida personliga assistenter. Vi behöver er styrka, ni som ofta slagits hela livet. Så som vi också har gjort, för att få leva på lika villkor. Vi vet vad det innebär att alltid behandlas olika, och vi vill tillsammans med er skapa ett jämlikt samhälle där alla får plats att vara den man är. I Sverige ska man ha rätt till stöd, mer LSS-stöd till de som behöver! 
Stoppa utvisningarna till Afghanistan! Vi är ungdomar som förnedras av politiken. Vi har inte valt vart vi ska födas eller vilka föräldrar vi ska ha. Vi valde inte kriget. I Sverige används vi som en grupp att skylla på. Som de andra ska hata för att de inte ska kräva mer av politikerna. Det är inte sant, alla får plats i ett modernt land. Ett land där människor har makten och förändrar. Där vi hjälper varandra.  
Demonstrationer den 12 September! Här är vår uppmaning till er! Dessa rörelser som kämpar! Vi som politikerna sviker! När riksdagen öppnar den 12 september så ska vi demonstrera i hela landet. Där pensionärer finns, där mammor och pappor finns, där gravida kvinnor finns, där du som inte kan gå eller se finns, där du som väntar på svar från migrationsverket finns, du som sittstrejkar i skolan finns, där ska vi demonstrera. Vi finns i hela landet för det är vi som är människorna. Vi är den nya folkrörelsen tillsammans. Så det kommer bli demonstrationer i varje stad. Som säger att vi bygger landet! Axel mot axel, kommer vi bygga landet tillsammans. Höj pensionerna! Höj LSS-stödet! Stötta BB-ockupationen! Och stoppa utvisningarna till Afghanistan!"■
Läs mer:
> Låt Laziz stanna i Sverige
> Asylseger för Ntobuah Julius Mvenyi
> Demokratikämpen Ayman Adel Amin får permanent uppehållstillstånd efter flera års kamp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.