måndag 12 februari 2018

Ansvarig S-politiker pressades om hemliga storskoleplanerna i Handen

T.v: Maria Fögersten (S). T.h: Mattias Bernhardsson (RS)

Fägersten (S): "För tidigt för att veta om detta är bra eller dåligt"
Bernhardsson (RS): "Barnperspektivet borde kommit först"

Under kvällens kommunfullmäktige frågade Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare Mattias Bernhardsson (RS) ut Grund- och förskolenämndens ordförande Maria Fägersten (S) om det politiska styrets planer att flytta Runstensskolan och Söderbymalmsskolan i Handen samt att drastiskt utöka elevantalen i de nya lokalerna (läs mer här).
 Rättvisepartiet Socialisterna säger nej till Kommunstyrelsens plan att omorganisera förskoleklasser och grundskolor i Handen till stordrift, slog Mattias Bernhardsson (RS) fast och fortsatte: 
 De anställda som pratat med oss anser att det pedagogiska uppdraget undermineras av stordrift på barn och att tryggheten minskar när små barn och unga elever får sina lokaler nära äldre barn och vuxna elever. Håller du med om det?
   Haninge växer och vi behöver bygga fler skolor så att alla får plats. Vi behöver också utreda andra alternativ för att hålla nere kostnaderna. Det ska naturligtvis komma med ett barnperspektiv. Men det är just nu för tidigt för att veta om detta är bra eller dåligt, svarade Maria Fägersten (S).

Med ”andra alternativ” avses att kommunen vill hyra KTH:s f d lokaler i Riksäpplet av fastighetsbolaget Hemfosa  vägg i vägg med gymnasie- och vuxenutbildningen - istället för att kommunen bygger egna skolor med pedagogiskt riktiga lokaler. 
"Faktum är att det redan finns 228 miljoner kronor avsatta för en ny skola i kommunens budget. Men nu vill de spara pengar på barnens bekostnad samtidigt som kommunen gör stora överskott"
Runstensskolan är sliten och måste ersättas. Rättvisepartiet Socialisterna vill bygga en ny F-6-skola för Runstensskolan istället för att klämma in eleverna i en superstor F-9-skola i nuvarande Söderbymalmsskolans lokaler. Detta var också kommunledningens (S, MP och C) uppfattning fram till nyligen. Faktum är att det redan finns 228 miljoner kronor avsatta för en ny skola i kommunens budget. Men nu vill de spara pengar på barnens bekostnad samtidigt som kommunen gör stora överskott.
Större befolkning och därmed fler elever kräver fler skolor, inte att att förskoleklasser tvingas dela lokaler med grundskolor och gymnasier och klasstorlekarna ökar. Kommunen måste ta fram en plan för fler skolor i Handen.
 Barnperspektivet borde kommit först, ni borde börjat med att diskutera med pedagogerna, innan ni tog beslut i kommunstyrelsen. Det märks att Socialdemokraterna inte längre är ett arbetarparti när varken lärare, anställda, föräldrarna eller facken har tillfrågats om synpunkter. Tycker du att det är rätt med så här stora beslut bakom ryggen på anställda, fack och föräldrar?, fortsatte Mattias Bernhardsson (RS).
Nämndordföranden svarade att de visst tycker att det är viktigt att ta med de anställa och föräldrarna - lite av en motsägelse då Kommunstyrelsen redan fattat beslut om Söderbymalmsskolan: ”Kommunstyrelseförvaltningen får ett fortsatt uppdrag att flytta Söderbymalmsskolan till Riksäpplet samt att ta fram ett förslag till hyresavtal.”
Maria Fägersten (S) avslutade med att distansera sig själv och nämnden från beslutet i Kommunstyrelsen och poängtera att Grund- och förskolenämnden från sitt håll återremitterade (skjuta upp) beslutet om lokalprogram för en F-9-skola på Riksäpplet. 

Men beslutet att flytta Runstensskolan och Söderbymalmsskolan måste även tas av kommunfullmäktige, även om kommunledningen helst vill hoppa över det. Det finns tid att påverka. Rättvisepartiet Socialisterna kommer att kämpa för att stoppa detta vansinniga förslag. Vi har startat en namninsamling och är ute och pratar om de hittills mörkade planerna med föräldrar och lärare.  

Vill du komma i kontakt med oss angående omorganisationsplanerna eller komma med i kampanjen? Kontakta oss på rs@socialisterna.org eller 072-5244295

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.