tisdag 27 augusti 2019

Undersköterskeuppror mot utarmningen

Foto: Vilgot Karlsson
Landsomfattande protester • 14 500 namnunderskrifter med krav på bätre villkor och mer resurser


Av Katja Raetz (RS)
sjuksköterska
- - -

Välfärdens anställda inom alla områden har fått nog av alla nedskärningar och försämringar. Den 22 augusti var det undersköterskornas tur att protestera, som med sitt Undersköterskeuppror hade manifestationer i flera städer i landet, som Jönköping, Mariestad, Stockholm, Skurup, Borlänge med flera.

Undersköterskeupproret i Stockholm samlade till manifestation på Mynttorget. Tidigare på dagen hade initiativtagarna till upproret, Marie Wiberg och Jenny Klingstam, lämnat över en namninsamling med 14 500 namn till Socialminister Lena Hallengren (S) med krav på bättre villkor, fler kollegor och mer resurser till äldreomsorgen.

På Mynttorget förklarade Marie Wiberg i sitt tal till cirka 150 deltagare och media att det är en kris som kommer drabba alla äldre.
– Vi vill bara få den status vi förtjänar, fler kollegor och en arbetstid som går att kombinera med ett socialt liv.
Sonja Höök visade med hjälp av ett arbetsschema från hemtjänsten att arbetstiden under ett pass är planerat minut för minut utan möjlighet till att kunna anpassa sitt arbete individuellt mot den äldre som ska få hjälp.

En som deltog var Ronja Stjernestam från Enköping där hon arbetar på ett omsorgsboende. Hon menade att det är dags att lägger mer pengar på våra äldre, att vården måste få kosta och att de äldre förtjänar mer än vad de får idag:
– Vi är på natten fyra personal på 67 boenden. Det finns mycket oro, men vi hinner inte sätta oss ner och prata. Det läggs också mer och mer uppgifter på oss utan att lönen höjs för det.
Flera från Rättvisepartiet Socialisterna som arbetar i vård och omsorg deltog också. Vi tog upp behovet av att vinsterna i välfärden stoppas som den första åtgärden för att se till att resurserna används för det som de är avsedda till. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.