måndag 23 september 2019

Kommunstyrelsen möttes av protester mot 12-timmarspass

På den tredje demonstrationen mot 12-timmarspassen valde kommunalrådet Petri Salonen (C) till sist att komma ut och lyssna på de anställda
Tredje manifestationen vid kommunhuset mot 12-timmarspass i Haninges äldreomsorg

Idag protesterade undersköterskor och vårdbiträden utanför kommunhuset för tredje gången under september. Kommunstyrelsens politiker möttes av krav på att 12-timmarspassen ska tas bort och att nedskärningarna i äldreomsorgen måste stoppas. Medan Äldrenämndens ordförande Martin Strömvall (KD) fortfarande gömde sig i kommunhuset valde kommunalrådet Petri Salonen (C) – under den tredje manifestationen – att stanna till och lyssna ett tag. 
– Ge oss som arbetar i äldrevården medel och förutsättningar att göra ett bra jobb. Kommunens mål bör inte vara att göra profit på dess invånare. Kommunens mål bör vara att skapa en kommun som är bra att arbeta i, bra att leva i och bra att åldras i, sa Henrik Björk, vårdbiträde på Johanneslunds boende i Västerhaninge.
– En hel avdelning på Vallagården är nu långtidssjukskrivna, det är bara en ordinarie anställd kvar, berättade Lena Lindberg-Qvickström, undersköterska på Vallagården i Handen.
Från vänster: Henrik Björk, Lena Lindström-Qvickström, Sofia Abukar och Mi Alforsen
Andra som talade var Sofia Abukar, undersköterska på Ros-Anders Gård i Tungelsta samt Mi Alforsen och Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna.

Mattias Bernhardsson (RS)
– 12-timmarspass och minskad bemanning innebär att både anställda och boende utsätts för livsfara. Antalet tillbud har skenat efter att 12-timmarspassen infördes. Och nästa år kommer ytterligare nedskärningar på bemanningen samtidigt som kommunstyret budgeterat att göra ett överskott på hela 2,5 procent av kommunens statsbidrag och skatteintäkter, sa Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till slavliknande scheman i äldreomsorgen.
Över 170 anställda från från Haninges vård- och omsorgsboenden i Handen, Vendelsö, Västerhaninge, Tungelsta och Dalarö står bakom kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg.

Läs alla våra tidigare artiklar om kampen mot 12-timmarspassen:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.