torsdag 5 september 2019

Stor ökning av tillbud på Haninges äldreboenden


Hotande incidenter och arbetsmiljöhändelser har ökat med 47 procent mellan första och andra kvartalet i år • Tillbuden första halvåret 2019 en ökning med 126 procent jämfört med första halvåret 2018

Ur rapporteringssystemet för arbetsmiljöhändelser, KIA, har separata rapporter för respektive avdelning inom Haninges äldreomsorg tagits fram för varje kvartal till Äldrenämndens politiker. Dessa rapporter hör sen allmännheten väldigt lite om. Därför har Rättvisepartiet Socialisterna Haninge nu granskat rapporterna och det står klart att antalet tillbud ökar med besked.

För avdelningen Vård- och omsorgsboenden är ökningen av tillbud påtaglig:
• I Tillbuds- och arbetsskaderapporterna från andra kvartalet 2019 finns 47 tillbud registrerade jämfört med 32 under första kvartalet – en ökning med 47 procent
• 79 tillbud under första halvåret 2019 jämfört med 35 under första halvåret 2018 innebär en ökning med hisnande 126 procent.
Tillbud betyder hotande incidenter och arbetsmiljöhändelser som kan vara allt från fall och överansträngning till psykisk överbelastning.
Mattias Bernhardsson (RS)
– Den stora ökningen i år har skett efter kommunen införde nya obligatoriska 12-timmarspass. Att ökningen är än större jämfört med för ett år sen är heller ingen överraskning med tanke på de ständiga nedskärningarna. Egentligen är rapporteringen i underkant och och ökningen av antal tillbud ännu högre då många anställda vittnar om att de inte kunnat använda kommunens rapporteringssystem KIA under sommaren, säger Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg som granskat rapporterna.
Över 170 undersköterskor och vårdbiträden deltar i kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg – en stor majoritet av de anställda på Haninges vård- och omsorgsboenden i Handen, Vendelsö, Västerhaninge, Tungelsta och Dalarö. Inte mindre än tre demonstrationer mot 12-timmarspassen planeras under september, den första på måndag 9 september kl 15.30 utanför kommunhuset då kommunfullmäktige sammanträder.
"De som beslutat om schemaförsämringarna kan omöjligen förstå hur det är att jobba med demenssjuka, med psykiskt sjuka, med redan dålig lägstabemanning, med alla tunga lyft vi gör", förklarar de anställda genemensamma upprop mot 12-timmarspassen.
Det handlar alltså om 12-timmarspass som läggs 08-20 på helg, ofta med jobb 07-15 dagen efter. Men 12-timmarspassan omfattar även nattpersonal då passen förläggs 20-08. Och även bland nattpersonalen försämras bemanningen: på Vallagården minskas nattbemanningen från tre till två anställda på 32 dementa fördelade på två våningsplan. Nattpersonalen har tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna anmält förhållandena till Arbetsmiljöverket.
Katja Raetz (RS)
– Cheferna säger att 12-timmarspassen behövs för att fler anställda ska kunna gå upp i heltid. Men det stämmer inte. Det är bättre bemanning som behövs – det är är en grundförutsättning för att klara omsorgsbehoven när fler jobbar heltid. Dessutom rimmar förvaltningens projekt "heltidsresan" – där anställda pressas att gå upp i heltid – riktigt illa med kommunfullmäktiges beslut om rätt till heltid som klubbades i andan att "heltid ska vara en rättighet, deltid en möjlighet", säger Katja Raetz, sjuksköterska och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.
Det handlar om resurser. De styrande politikerna har beslutat om en budget där kommunens verksamheter ska uppnå ett överskott på hela 2,5 procent. Det innebär att äldreomsorgen drabbas av årliga nedskärningar. Nästa år väntas ytterligare nedskärningar på minst 16,3 miljoner kronor på äldreomsorgen.

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:
• Ta bort 12-timmarspassen!
• Rätt till heltid för alla som önskar – och övergång till 30-timmars arbetsvecka med bibehållen lön – ska möjliggöras genom högre bemanning och en schemaläggning som tas fram tillsammans med de anställda. Nej till delade turer. 
• Stoppa alla nedskärningar. Massiv upprustning av äldreomsorgen: mer tid för de äldre, bättre mat, bistånd efter individuella behov och bättre bemanning för ökad kontinuitet. Nej till privata vinster i välfärden! 
• Pengarna tillbaka till kommuner och landsting, återinför index- och behovsreglerade statsbidrag. Sätt stopp för pengakranen till banker, storföretag och miljardärer – hela välfärden ska rustas upp!

Läs alla våra tidigare artiklar om kampen mot 12-timmarspassen:
> Flera demonstrationer planeras mot 12-timmarspassen i Haninges äldreomsorg (30 augusti)
Hot om JO-anmälan gav resultat: Chefer får inte stoppa anställdas protestknappar (26 augusti)
Haninge kan JO-anmälas om de försöker hindra anställda att bära knappar (30 juli)
Vi bär knapparna tills 12-timmarspassen avskaffats (26 juli)
Växande uppror mot 12-timmarspassen (18 juni)
Nej till slavliknande scheman i äldreomsorgen (15 april)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.