torsdag 19 december 2019

Nyårslöftet: Kampen mot Haninges höger(s)tyre kommer att fortsätta


S-styrets arbetarfientliga politik i Haninge har mött motstånd

av Mattias Bernhardsson,
organisatör Rättvisepartiet Socialisterna Haninge
- - -

Med Socialdemokraterna vid makten i Haninge efter valet 2018 (tillsammans med C, L och KD) har välfärden attackerats hårdare och mer skoningslöst än tidigare.

Under året har Rättvisepartiet Socialisterna tagit striden mot det förödande högerstyret på punkt efter punkt:
"Kommun(s)tyrets attacker på ungas möteslokaler, kultur, fritid, idrott och föreningsliv – såväl som deras nedskärningar på skolan och socialtjänsten – hjälper kriminella gäng att rekrytera fler unga"
Kommunstyret attackerar nu också ungas idrottsutövning: De tar bort 0-taxan (avgiftsfria hallar och lokaler för ungas idrott) och tar bort finansieringen för Sportoteket (gratis låneuthyrning för ungas idrotter) – beslut som kommer att slå mot de barn och unga vars föräldrar har absolut minst i plånboken.

Trygghetskampanj

Kommun(s)tyrets attacker på ungas möteslokaler, kultur, fritid, idrott och föreningsliv – såväl som deras nedskärningar på skolan och socialtjänsten – hjälper kriminella gäng att rekrytera fler unga.
Otryggheten har ökat drastiskt i Haninge. Rädslan för gäng, droghandel och att utsättas för rån är särskilt högt i Jordbro där kommunen stängt ned verksamheter under flera års tid.

När ett kriminellt gäng försökte pressa en frisörsalong i Jordbro centrum på pengar och hotade frisörerna till livet mobiliserade Rättvisepartiet Socialisterna många jordbrobor att gå och stödklippa sig och att stödja frisörerna. Därefter drog partiet igång en namninsamling med krav på trygghetsvärdar i centrum och samlade till manifestation för trygghet. När det kriminella gänget fortsatte sitt våld och gav sig på en vårdanställd som vittnade mot dem i tingsrätten, mobiliserade vi åter igen jordbrobor att sluta upp bakom den utsatte.


Vi accepterar inte att kriminella och gäng utövar utpressning, rån, hot och våld mot vanliga arbetare. Vi accepterar inte att droghandel och otrygghet tar över vårt centrum och vår ort. Jordbro tillhör alla: barnfamiljer, pensionärer, unga, handlare, alla jordbrobor.

Rättvisepartiet Socialisterna har kämpat för trygghetsåtgärder i Jordbro i flera års tid. I år anställde Haninge anställa fyra fältassistenter, som ett resultat av Rättvisepartiet Socialisternas trygghetskampanj 2017-18. Men det blev bara fyra av de 16 fältassistenter som partiet krävt. I trygghetskampanjens 9-punktsprogram finns också krav på trygghetsvärdar. 

Medan fältassistenterna arbetar uppsökande så föreslår Rättvisepartiet Socialisterna att trygghetsvärdarna ska arbeta stationärt i och omkring Jordbro centrum. Trygghetsvärdarna ska vara utbildade socialsekreterare, verka förebyggande, gå ronder mellan butikerna samt genom sin närvaro i centrumet utgöra en trygghet för både centrumbesökare och handlare.

Hyresgästorganisering

I Brandbergen har Rättvisepartiet Socialisterna organiserat hyresgäster som en förberedelse för kamp med anledning av att en slumvärd tagit över hela hyresbeståndet på 2100 lägenheter.

Rättvisepartiet Socialisterna krävde redan innan försäljningen av bostäderna att kommunägda Haninge bostäder borde ta över för att säkra hyresgästernas rättigheter och trygghet. Det som partiet varnade för har tyvärr besannats, många hyresgäster vittnar nu om att underhåll och service har kollapsat.

Bevara Haninges natur

I Hela Haninge fortsätter skövlingen av orörd natur och miljöfarliga exploateringar. På Västerhaninges landsbygd söder om Tungelsta (Ekeby, Utlida, Västnora, Östnora m fl) deltar Rättvisepartiet Socialisterna i de två kampanjnätverk som tar strid mot de två förödande bergtäkter som Sand- och Grus Jehander AB sant Skanska AB försöker etablera.

Rättvisepartiet Socialisterna tar också striden mot skövlingen av naturen genom kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap; i våras stoppades avverkningar i det planerade naturreservatet Norrbyskogen (tillfälligt) och under hela året har kampanjen mot avverkningar i Tyresta naturreservat fortsatt, med t ex namninsamling, debattartiklar och polisanmälan om miljöbrott.

Mot slavliknande arbetsvillkor

Den största striden under året har varit mot de 12-timmarspass som Haninge införde i äldreomsorgen i april. Samma månad samlade Rättvisepartiet Socialisterna anställda till ett möte där kampanjen Nej till slavliknande arbetsscheman i Haninges äldreomsorg bildades.

Över 175 anställda anslöt sig till kampanjen som lyckats förvandla frågan om 12-timmarspass till den största politiska frågan i Haninge:
I september genomförde Rättvisepartiet Socialisterna en granskning av alla inrapporterade arbetsmiljöhändelser i kommunens rapporteringssystem KIA och avslöjade att antalet tillbud ökat dramatiskt sedan 12-timmarspassen infördes – 47 procent på ett kvartal.

Kampen har haft effekt: Förvaltningschefen som införde 12-timmarspassen har fått sparken och – på pappret – finns nu en majoritet i kommunfullmäktige för att ta bort passen.
I kampen mot 12-timmarspassen har också en viktig seger vunnits i frågan om demokrati på arbetsplatsen. Rättvisepartiet Socialisterna hotade att JO-anmäla kommunen då cheferna försökte förbjuda hundratals anställda att bära protestknappar. Som ett resultat pressades kommunen via kommunstyrelseförvaltningen att gå ut med ett ställningstagande att anställda har faktiskt har rätten på sin sida.

Rättvisepartiet Socialisterna har organiserat mot slavliknande arbetsvillkor i många år i Haninge, vi har vunnit kollektivavtalsvillkor för anställda i kommunens upphandlade hemtjänst såväl som i upphandlad färdtjänst (LSS- och skoltaxi). Nu ska vi fortsätta kampen mot 12-timmarspassen i äldreomsorgen tills de tas bort. Vi ger oss aldrig. Vi kommer aldrig gå med på att kommunen normaliserar samma sorts slavliknande villkor som avskaffades för decennier sedan.

Det behövs ett nytt arbetarparti

Vi kommer heller aldrig ge vika från vår fasta övertygelse att det behövs en helt annan sorts välfärd än dagens nyliberala styrning med usla arbetsvillkor, New Public Management och nedskärningar. Vi behöver en välfärd som utgår från behoven och låter de anställdas arbete och villkor få kosta vad det faktiskt är värt. Vi behöver en socialistisk politik som sätter stopp för miljardrullningen och gåvorna till miljardärerna och riskkapitalisterna som livnär sig på de rikedomar arbetarklassen skapar genom sitt arbete var dag.
Socialdemokraterna har i sitt styre – både i regering och i kommuner – visat sig vara än mer arbetarfientliga än tidigare Alliansstyren under Moderaterna. Detta är extra tydligt i Haninge.

Det behövs ett nytt arbetarparti. I Haninge och i andra kommuner där Rättvisepartiet Socialisterna finns, visar vi vad för sorts arbetarparti som behövs; Ett parti som aldrig säljer ut eller anpassar sig till nyliberalismens och den rikaste procentens agenda, aldrig stödjer en endaste försämring för arbetare, alltid står vid sitt ord och alltid kämpar tillsammans med gräsrötterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.