måndag 15 februari 2021

Haninge centraliserar hemtjänsten mitt under pandemin

Foto: Arbetsmiljöverket

Kommunen flyttar samman fyra enheter med 120 anställda till en lokal • Stor risk för trängsel och smittspridning

- - -
Uppdatering: Centraliseringen skjuts upp pga protesterna
- - -

Kommunstyret i Haninge (S, C, L och KD) fortsätter nedskärningarna trots de superstora överskotten. Nu ska kommunens hemtjänsenheter i Handen samt Brandbergen flyttas ihop med Natt- och stödenheterna – 120 anställda på en lokal. Dessutom flyttas Västerhaninge-Jordbro hemtjänst till Handen. Flyttarna görs redan i slutet av februari mitt under pandemin.
"De äldre får i snitt besök av 17 olika anställda under en tvåveckorsperiod"
Hemtjänstflyttningen
görs för att kommunen ska "spara hyra". Samtidigt redovisar Äldrenämnden ett resultat på 44,8 miljoner kronor för 2020 – ett överskott på 5,5 procent på verksamheten.
Någon konsekvensanalys av av flytten finns inte. Men skyddsombudet Karolin Björnö befarar att 50 anställda kan tvingas trängas samtidigt i lokalen om flytten genomförs.
Mattias Bernhardsson (RS)
– Att kommunen flyttar ihop enheter helt utan varsel, information eller samråd med anställda är både odemokratiskt och väldigt riskfyllt. Det finns inte ens en riskanalys kring smittspridning, än mindre om hur centraliseringen påverkar personalens redan pressade scheman eller de äldres personalkontinuitet, säger Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna Haninge som också organiserat kampanjen mot de påtvingade 12-timmarspassen på äldreboendena.
Personalkontinuiteten i Haninges kommunala hemtjänst är redan idag väldigt låg, vilket i sig är en är en faktor bakom smittorisken. De äldre får i snitt besök av 17 olika anställda under en tvåveckorsperiod.

Arbetsmiljön i Haninges äldreomsorg är i fritt fall. Ihopflyttningen av hemtjänstenheterna är bara en i ledet av flera förödande beslut; exempelvis halveringen av de anställdas friskvårdsersättning, sammanslagningen av social- och äldreförvaltningen, de obligatoriska 12-timmarspassen och ständiga ekonomiska sparkrav trots stora ekonomiska överskott.
Det är också ytterligare ett exempel på de demokratiska haveriet i kommunen: beslut tas utan samråd, beslutsunderlag, konsekvensanalyser eller information till kommunanställda.
 
Det är dags för ett uppror mot kommunstyret, mot försämringen av arbetsmiljön såväl som mot avvecklingen av demokratiska procedurer och insyn. ▪

RS Haninge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.