måndag 27 december 2021

Haninge 2022: "Tryck skiten uppåt"

Undersköterskor och vårdbiträden kämpar mot 12-timmarspass i Haninge.
Foto: Mattias Bernhardsson

"De säger att skit rinner nedåt, men vi kan trycka den uppåt"

av Mattias Bernhardsson,
arbetsplatsorganisatör Rättvisepartiet Socialisterna Haninge
- - -

När Haninges styrande politiker kommer med nedskärningar, 12-timmarspass, lägre bemanning och försämrade arbetsvillkor så är vårt svar: "Tryck skiten uppåt!" 
Det var det svaret Sundsvalls lärare gav när de gick ut på gatorna tidigare i december och med sina protester tvingade politikerna att backa på hälften av nedskärningarna.

Uttrycket "skiten rinner nedåt" är välkänt. Stora rikedomar skapade av folket samlas i toppen, sen rinner alla försämringar nedåt; Sparkraven börjar när staten prioriterar gåvor till mångmiljardärerna framför välfärden, sen skickas skiten ned till kommunpamparna, sen till nämndpolitikerna, vidare till förvaltningsledningen, sen ett snäpp ned till verksamhetscheferna. 

Vips så har undersköterskor och vårdbiträden i äldreomsorgen ett 12-timmarspass varannan helg i schemat, vips så planeras ytterligare ett 12-timmarspass införas så det blir varje helg i schemat, vips så försvinner möjlighet till långhelgledighet. Samtidigt har inte chefernas eller politikernas möjlighet till långhelgledigt försvunnit.  
Vad är då skillnaden mellan anställd och chef? Det närmsta svaret är att utan undersköterskan och vårdbiträdet så går det inte att bedriva äldreomsorg. 

Haninge prognostiserar ett ekonomiskt överskott på makabra 501,7 miljoner kronor (9,2 procent av statsbidrag och skatteintäkter) för 2021. Detta talar man gärna inte högt om. Det "saknas resurser" ju? Det är dags för en fight-back-rörelse. Och vi har faktiskt sett början på detta.

Haninge år 2021 har kännetecknats av små uppror bland anställda. Och en kommunledning som visat sig ge efter när det blir tillräckligt stora protester:
Sedan våren 2019 har Rättvisepartiet Socialisterna tagit strid mot de påtvingade 12-timmarspassen i äldreomsorgen. Tillsammans med 210 anställda har vi kampanjen "Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg" som samlat till fyra demonstrationer (ser vår film här), otaliga arbetsplatsmöten och generererat ett 40-tal insändare och debattartiklar. Under kampanjen gång har flera partier pressats att ta ställning mot 12-timmarspassen, som annars aldrig hade gjort det (t ex Moderaterna) och det finns en stor chans att nästa kommunfullmäktige den 14 februari röstar för att ta bort 12-timmarspassen.

2022 ska bara inte bli vilket valår som helst. Det ska bli året då välfärdens hjältar inte nöjer sig med applåder utan känner sin styrka, går samman och går på offensiven. Det ska bli året så vi trycker skiten uppåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.