onsdag 5 januari 2022

Tar strid för värme i jordbrolägenheter

Rättvisepartiet Socialisterna ordnade en felanmälningsaktion med hyresgästervid Hemblas kontor i Jordbro strax innan jul.

Hembla niodubblat sina vinster medan barn sover med jackorna på

Vissa har det varmt, andra har det kallt. Hundratals hyresgäster i Jordbro fryser i sina lägenheter. Trots att det nu är mitt i vintern fungerar inte värmen som den ska i Victoriahems (fd Hemblas) bostäder. Det beror på snåla riktvärden för när värmen slås på, men också eftersatt underhåll och minimal förvaltning. Oavsett orsaken är det hyresvärdens ansvar att åtgärda.
Mattias Bernhardsson
–  Hembla [numera Victoriahem] har niodubblat sin vinst före skatt på bara fem år – de gjorde en vinst på 940 miljoner kronor år 2020. Det är hyresgästerna som skapat den vinsten genom överhyrorna de betalar varje månad och det eftersatta underhållet de inte får åtgärdat. Det finns inga undanflykter,
säger Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna som driver kampanjen Rusta upp Jordbro.
Rättvisepartiet Socialisterna har kämpat för upprustning och underhåll i Jordbro i många år. Strax innan jul samlades det till en gemensam felanmälningsaktion vid Hemblas kontor. I Husby i norra Stockholm har folkrörelsen Ort till ort ordnat också protest mot kalla lägenheter vid det lokala områdeskontoret.
Jamila Zrioui

– Vi kommer inte ge oss förän de tvingas lyssna,
säger Jamila Zrioui från Rättvisepartiet Socialisterna.  
Nu i veckan delar Rättvisepartiet Socialisterna ut flygblad i samtliga Victoriahems (fd Hembla) hushåll i Jordbro om vilka rättigheter hyresgäster har och vad man kan göra:

Du har rätt till en varm bostad:
Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten säger att lägenhetstemperaturen ska ligga mellan 20 och 24 grader och inte långvarigt understiga 18 grader i luften (eller 16 grader vid golvet) då det kan utgöra en risk för hälsan. I den lägsta godtagbara standarden för en bostadslägenhet ingår det att den är försedd med kontinuerlig uppvärmning (12 kap. 18 a § sjätte stycket första punkten Jordabalken).

Du har rätt till sänkt hyra om bostaden är för kall:
För den tid lägenheten är för kall har alla hyresgäster rätt till nedsättning av hyran (12 kap. 11 § och 12 kap. 16 § Jordabalken). Tiden som man har rätt till nedsatt hyra börjar löpa från den dagen man anmälde att det är för kallt till och med att Hembla har åtgärdat problemet. Man kan inte får nedsatt hyra om man anmäler efter att problemet är löst. Anmäl idag. Om det är 16 grader har du rätt till en nedsättning med halva hyran tills det är löst.

Felanmäl till hyresvärden:
• Logga in på minasidor.hembla.se och felanmäl på hemsidan
eller
• Besök kontoret på Södra Jordbrovägen 171 måndagar kl 14-18
• Ta foton på alla ifyllda blanketter (för Hyresgästföreningen eller Hyresnämnden)

Anmäl kylan till Hyresgästföreningen och Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund:
• Om din hyresvärd inte hör av sig efter felanmälan eller inte åtgärdar problemet ska du vända dig till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF) . De kan då ställa krav på hyresvärden att kontrollera temperaturen och åtgärda problemet. Kontakta SMOHF: miljokontoret@smohf.se alternativt ring förbundets växel på 08-606 93 00.
• Hyresgästföreningen kan kräva nedsatt hyra och även företräda dig i hyresnämnden (Föreläggande för hyresvärden att rusta upp en bostadslägenhet enligt 18 a-c § 1 st. HL). Bli först medlem om du inte redan är det. Kontakta Hyresgästföreningen: 0771-443 443.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.