tisdag 5 juli 2022

Haningepolitikerna höjde sina egna löner


Haninges kommunalråd har högre lön än riksdagsledamöterna – och kommunstyrelseordföranden Meeri Wasberg (S) har hela 26 procent högre lön än snittet för samma roll i andra kommuner

På senaste kommunfullmäktigemötet i Haninge höjde politikerna sina egna löner. Samtidigt som vanliga haningebor brottas med sänkta reallöner, höjda matpriser, rekordhöga elräkningar och höjda hyror så beslutade kommunfullmäktiges politiker i förra veckan att ge sig själva en löneökning – trots att de redan var en av landets högst avlönade politiker.
Mattias Bernhardsson (RS)
– Det stinker faktiskt. Att politikerna höjer sina egna löner när de samtidigt sparar på våra äldre, på barnen i förskolan och försämrar arbetsvillkoren för alla andra kommunanställda – det säger något om prioriteringarna, kritiserar Mattias Bernhardsson, arbetsplatsorganisatör och förstanamn på Rättvisepartiet Socialisternas kommunvalsedel i Haninge.
Exempelvis har kommunen infört påtvingade 12-timmarspass i äldreomsorgen och tagit bort anställdas möjlighet att ha ledigt under långhelger.

Politikernas nya lönenivåer i Haninge från och med 1 januari 2023 är extrema:
  • Kommunalråden kommer att få: 82 666 kr per månad.
  • Kommunstyrelsens ordförande kommer att få: 90 993 kr per månad.
Snittarvodet för kommunstyrelseordförandena i landet ligger enligt Dagens Samhälle på 66 906 kronor, vilket är ungefär 3 000 kronor mindre än vad en riksdagsledamot har i arvode. Men i Haninge tjänar alltså kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) hela 26 procent mer än snittet för de andra kommunstyrelseordförandena i landet och 30 procent mer än riksdagsledamöterna.
"Det första vi kommer att driva efter vi blivit invalda i kommunfullmäktige är att sänka politikernas löner"
Rättvisepartiet Socialisterna vill sänka politikerlönerna både i riksdagen, i regionerna och i kommunerna. Rättvisepartiet Socialisternas egna politiker tar inte ens emot politikerlöner och -arvoden av princip:
– Vi skänker politikerlönerna och -arvodena till kampen och fortsätter att leva på en vanlig arbetarlön. Vi tycker att alla politiker borde leva med samma förutsättningar som vanliga arbetare. Idag fattar de beslut med effekter de själva inte drabbas av eller ens kan relatera till. Politikerna är idag helt avskilda från vanliga människors villkor och det bidrar till den politiska inriktningen som ökar klyftorna, förklarar Mattias Bernhardsson.

– Det första vi kommer att driva efter vi blivit invalda i kommunfullmäktige är att sänka politikernas löner, säger Mattias Bernhardsson


Läs också:
> Haninge(s)tyrets budget: Här är nedskärningarna som väntar 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.