fredag 29 juli 2022

En hemsk sommar för Haninges äldre och anställda i hemtjänsten

Undersköterskan Ulrika Nuñez Lindgren

Mindre städning och promenader för Haninges äldre med hemtjänst • Anställda tvinga jobba dubbelpass

"Ansträngt bemanningsläge i hemtjänsten kräver prioriteringar", förklarar Haninge kommun på sin hemsida. Trots att det varje sommar är brist på vikarier så så låter man lika överraskade varje sommar och Haninges politiska styre (S, C, L, KD) har struntat i att föregå bemanningssituationen.
"Alla håller på att jobba ihjäl sig"
Vidare skriver kommunen på sin hemsida att "Hemtjänsten prioriterar därför de insatser som är viktigast. Det innebär att insatser som till exempel städning och promenader [!] kan behöva stå tillbaka lite de närmaste veckorna."
Faktum är att "normalläget" – innan sommarens vikariebrist – har varit under all kritik, berättar undersköterskan Ulrika Nuñez Lindgren, admin för facebooksidan Äldrevårdsuppror Haninge och kandidat nr 11 på Rättvisepartiet Socialisternas valsedel i Haninge kommunval:
– Det var redan för lite tid för promenader och städning innan sommaren. Det är inte rättvist mot de äldre. Kontinuiteten för de äldre var också på katastrofnivå innan sommaren. En brukare har fått besök av inte mindre än 70 olika personer från hemtjänsten. Jag har tagit strid för att jag och andra ska få vara kontaktpersoner och besöka våra äldre regelbundet, istället för att kastas hit och dit.
Ulrika berättar om hur sommarens bemanningsituation håller på att slita ut alla som jobbar:
– Inte nog med att kommunen tar in dyra och vinstdrivande bemanningsföretag med helt outbildad personal – alla håller dessutom på att jobba ihjäl sig. Både ordinarie personal, timvikarier och bemanningsanställda tvingas köra dubbelpass mellan 07.30 och 22.
Och normalläget kommer att bli än värre nästa år. I S-C-L-KD-budgeten för 2023 saknas 24,9 miljoner kronor till äldreomsorgen. De sparar in trots ett kommunalt överskott på 623 miljoner kronor – över 11 procent (!) av kommunens samlade statsbidrag och skatteintäkter. Som ett resultat av budget utreder förvaltningen nu att dra ned på antalet timmar per "kund" (politikerspråk för äldre med hemtjänst).

Också på äldreboendena är situationen med underbemanning och usla villkor ohållbar. Rättvisepartiet Socialisterna startade kampanjen ”Nej till slavliknande arbetsvillkor i Haninges äldreomsorg” för tre år sen och över 210 undersköterskor och vårdbiträden är med i kampanjen idag – en majoritet av alla anställda på kommunens äldreboenden. Tillsammans har vi pressat fram en majoritet i kommunfullmäktige för att avskaffa de påtvingade 12-timmarspassen på äldreboendena. Därför hindrar den styrande koalitionen (S, C, L och KD) att frågan röstas om i kommunfullmäktige: De har avskaffat viktiga demokratiska principer.

Den 11 september har du chansen hjälpa den kämpande oppositionen att ta in kampen mot de usla villkoren in i kommunfullmäktige och ge fingret till de styrande nedskärningspolitikerna. Rösta på Rättvisepartiet Socialisterna i kommunvalet. Ut med de tomma kostymerna och in med de kämpande arbetarkandidaterna!

Rättvisepartiet Socialisterna står för:
  • Stoppa alla nedskärningar i äldreomsorgen. Istället behövs mer tid för de äldre, bistånd efter individuella behov och bättre bemanning för ökad kontinuitet. Nej till vinster i välfärden!
  • Kraftåtgärder mot undernäring: Nej till storkök och matlådor – återinför lokala kök på boenden och hemlagat inom hemtjänsten utefter de äldres önskemål. Mer förebyggande besök i hemtjänsten.
  • Alla som behöver ska få plats. Fler platser och fler boendeformer – inför äldreboendegaranti.
  • Ta bort de påtvingade 12-timmarspassen i äldreomsorgen och minutjakten i hemtjänsten.
  • Rätt till heltid för alla som önskar – och övergång till 30-timmars arbetsvecka med bibehållen lön – ska möjliggöras genom högre bemanning och en schemaläggning som tas fram tillsammans med de anställda. Nej till delade turer.
  • Anställda ska ha demokratisk kontroll över arbetets organisering såsom schemaläggning.
  • Beredskapslager för smittoutbrott och högre krav på skyddsutrustning.
  • Pengarna tillbaka till kommuner och regioner, återinför index- och behovsreglerade statsbidrag. Sätt stopp för pengakranen till banker, storföretag och miljardärer – hela välfärden ska rustas upp!

Alla våra tidigare artiklar om vår kamp mot 12-timmarspassen och nedskärningar i äldreomsorgen:
> FILM: Ta bort 12-timmarspassen!" (15 december 2021)
Kampen mot 12-timmarspassen trappas upp (24 november 2021)
"Vi har fått nog, inga fler 12-timmarspass" (9 november 2021)
Anställda på Hagagården tar strid mot fler påtvingade 12-timmarspass (28 oktober 2021)
"Nu samlar vi in namn mot 12-timmarspassen" (15 september 2021)
Därför drabbas Haninge hårdare av covid-19 (7 maj 2020) 
Anställda kräver skyddsutrustning på Haninges äldreboenden (31 mars 2020)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.