onsdag 14 september 2022

Kampen fortsätter

Rättvisepartiet Socialisterna var ensamma i valet att ta upp om de skenande matprisökningarna, klassklyftorna, de slavliknande arbetsvillkoren och nedskärningarna i skola och omsorg. En stor kontrast till etablissemangspartiernas rasistiska hets.

Rasistisk valkampanj från etablissemanget och odemokratiskt val • Rättvisepartiet Socialisterna fortsatt utanför kommunfullmäktige

I det preliminära valresultatet har Rättvisepartiet Socialisterna fått 1 129 röster i kommunvalet i Haninge: 2,3 procent. Siffrorna kommer öka när uppsamlingsdistriken räknats. Det räcker inte till mandat men vi fortsätter kampen på gator och torg.

Rättvisepartiet Socialisterna hade en unik valkampanj både politiskt och organisatoriskt:

 • Politiskt var vi de enda som tog upp om de skenande matpriserna, klassklyftorna, de slavliknande arbetsvillkoren och nedskärningarna i skola och omsorg.
 • Organisatoriskt hade vi en av de starkaste valkampanjerna: Vi knackade 8 300 dörrar, delade flygblad i 19 000 brevlådor, delade ännu en omgång flygblad i 4150 brevlådor och vårt 12-sidiga valmanifest i 2550 brevlådor – utöver de 2295 valmanifest och tusentals flygblad som sålts och delats ut av valarbetare på gator och torg. Detta har vi gjort själva, utan direktreklam och utan andra pengar än små donationer från vanliga arbetare.
Men vår starka valkampanj räckte inte till mandat. Det finns flera faktorer bakom valresultatet:

1. Den odemokratiska 3-procentspärren:
 • På grund av den odemokratiska 3-procentspärren kommunpolitikerna infört blir inte alla röster lika mycket värda. L och KD fick tre var mandat, drygt 700 röster per mandat, medan våra 1129 röster inte räckte. Andra kommuner i samma storlek har en 2-procentspärr.
2. Rasistisk och högerinriktad valrörelse från etablissemanget:
 • Årets valrörelse var den mest rasistiska och högerinriktade någonsin. De etablerade högerpartierna inklusive Socialdemokraterna förvandlade valkampanjen till en rasistisk gyttja; de tävlade i att spotta ut populistiska krav som på tvångstestning av förskolebarn i förorter för ADHD, språktest för 2-åringar och etniska maxgränser i förorter. Syftet är att misstänkliggöra boende i mångetniska arbetarförorter för problem som politikerna själva har skapat. De har gjort Haninge till landets sämsta skolkommun – men pekar ut föräldrar, barn och flyktingar som orsaken.
Detta hade olika effekter som samtliga var negativa för oss:
 • Fler köpte lögnerna och rycktes med av den populistiska hetsen att sparka nedåt istället för att slå uppåt.

 • De som fruktade att få SD till makten valde mer taktiskt än utifrån sin egen övertygelse. Fler valde S eller V som ett mer "säkert" val än Rättvisepartiet Socialisterna
3. Ett mer odemokratiskt val:
 • Köer till röstningen: De nya reglerna vid röstningen innebar historiska köer. "Jag köade i en timma och 20 minuter", berättade en av våra valarbetare. Särskilt lågavlönade, stressade flerbarnsföräldrar och ensamstående med flera otrygga jobb (många av Rättvisepartiet Socialisternas väljare) saknar möjligheten att köa i över en timme för att rösta.

 • Saknade valsedlar: "Jag hittar inte era valsedlar" var ett ständigt återkommande konstaterande från väljare. En del skrev vårt partinamn på blanka valsedlar, men en del valde att rösta på ett annat parti. Trots att vi lämnade påsar med valsedlar till alla förtidsröstningslokaler och alla vallokaler på valdagen så saknades våra valsedlar i valsedelsställen på ett flertal platser och vid ett flertal tillfällen. På en förtidsröstningslokal där våra valsedlar inte lades ut sa valförrättaren att "de hade fått påsen men inte hittat den". När de väl "hittat" påsen med valsedlar hade flera timmar passerat på kommunens mest sysselsatta förtidsröstningslokal.
Precis som under tidigare valkampanjer och under de senaste fyra åren valde lokaltidningen Mitt i Haninge att inte skriva om oss i detta val heller. Under valkampanjen har vi haft soppkök och manifestation mot de skenande matpriserna, torgmöten mot rasismen och vi avslöjade hur Haninge kommun tar ockerhyror för uselt barackboende för samhällets mest utsatta. Vi gav Mitt i Haninge ett scoop om att Haninge tar 14 000 kr av samhällets mest utsatta för 48 kvadratmeter barackboende i slum – men tidningen slog istället upp att villapriserna sjunker.
Mitt i Haninge har bojkottat att skriva om våra största politiska framgångar. Vi har räddat fritidsgårdar och barnomsorg på obekväm arbetstid, stoppat nedskärningar i förskolan, stoppat halveringen av kommunanställdas friskvårdsersättning samt räddat flera skogar och naturområden från skövling. Mitt i Haninge har tystat ned detta samtidigt som de fortsatt att blåsa upp Sverigedemokraterna.Oavsett vilka partier som bildar nytt styre i Haninge så väntar mer av samma: nedskärningar, större barngrupper och sämre arbetsvillkor. Och för att rikta bort uppmärksamheten så kommer de troligen spotta ut mer rasism och mer hets mot mångetniska arbetarförorter. Nu när etablissemangspartierna har fått rösterna kommer de vara försvunna i fyra år till.

Vi vann inga mandat, men vi behöver heller inga platser i kommunfullmäktige för att vara en faktor på gator och torg. Vi fortsätter kampen mot 12-timmarspassen i äldreomsorgen tillsammans med anställda i vår kampanj Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg, vi fortsätter kampen för mindre barngrupper tillsammans med anställda i kampanjen Nej till nedskärningar på Haninges förskolor och vi fortsätter kampen för skogarna med vår kampanj Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap.
Vi kommer också ta strid mot alla reaktionära, rasistiska och kvinnofientliga förslag som väntas komma om SD får bilda regering och/eller kommunstyre här i Haninge.
Vi har värvat nya medlemmar under valet och har rekordmånga som är intresserade att gå med. Kampen fortsätter. 

Tack alla som röstade på oss! Här är Rättvisepartiet Socialisternas 12 bästa valdistrikt:
 1. Jordbro Sydväst: 11,0 procent
 2. Jordbro Västra: 10,2 procent
 3. Jordbro Sydöstra: 9,7 procent
 4. Brandbergen Nordöstra: 7,9 procent
 5. Jordbro Nordöstra: 7,7 procent
 6. Brandbergen Norra: 6,1 procent
 7. Jordbro Norra-Dåntorp-Öran: 4,5 procent
 8. Handen Centrum: 4,0 procent
 9. Parkvägsområdet: 3,8 procent
 10. Åbylund: 3,8 procent
 11. Åby: 3,7 procent
 12. Västerhaninge Östra: 3,5 procent
Bilder från vår valkampanj:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.