fredag 23 september 2022

Vi krävde farthinder – kommunen gav oss blomlådor

Kommunens alternativ till riktiga farthinder blev dessa blomlådor. Nu har de fyllts med blommor och förtätats med sittplatser – men några farthinder är de inte. Sikten och och trafiksäkerheten har försämrats men politikerna lyssnar inte.

Stadsbyggnadsnämnden vägrade bifalla Rättvisepartiet Socialisternas förslag om farthinder på Moränvägen i Jordbro • Hjälp oss pressa de ansvariga politikerna

Rättvisepartiet Socialisterna och många jordbrobor har kämpat för farthinder på Moränvägen sedan 2017. I onsdags var medborgarförslaget i frågan som skickats in av Rättvisepartiet Socialisternas organisatör Mattias Bernhardsson uppe på Stadsbyggnadsnämndens möte. Beslutet blev återigen att inte bifalla några som helst riktiga farthinder. Anledningen? Kommunen har "satt upp blomlådor" (!):
"Förvaltningen är medveten om att trafiksituationen längs Moränvägen har varit problematisk med höga hastigheter och felparkerade fordon framför allt i anslutning till Jordbro centrum. Förvaltningen har därför under våren 2022 arbetat med åtgärder i syfte att skapa en bättre trafikmiljö längs Moränvägen. Med hjälp av blomlådor har en längre avsmalning skapats längs körbanan som tvingar fordon att sakta ner förbi centrumområdet. Platsbyggda sittplatser har även placerats ut för att hindra trafiken från att parkera på gångbanan förbi centrumentrén."
Susann Högye-Bäckman (RS)
I Jordbro är upprördheten över nämndens resonemang stort, eftersom blomlådorna främst försämrat sikten och därmed ökat trafikfaran. Trots att 
en pojke blev påkörd precis vid blomlådorna i juli och Rättvisepartiet Socialisterna uppmärksammade nämndordföranden Petri Salonen (C) om detta, så valde nämnden att hålla fast vid samma resonemang i sitt negativa beslut i onsdags.
– Att blomlådorna ska fungera som farthinder är ett klassiskt "politiker-sitter-vid ett-skrivbord-och-gissar"-resonemang. De måste börja lyssna på oss som bor här, säger Susann Högye-Bäckman från Rättvisepartiet Socialisterna.
Mattias Bernhardsson (RS)

"Det är bara en fråga om tid innan någon blir ihjälkörd eller allvarligt skadad. Det är särskilt mycket barn som passerar gatan"
. Det skrev Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisterna till kommunen i februari i förslaget om att bygga farthinder. I juli hände precis det som varnats för då en pojke blev påkörd och fick köras till sjukhus med livshotande skador. Och trots att detta sker precis vid blomlådorna så reagerar inte politikerna utan de fortsätter mena att blomlådorna skapat en "bättre trafikmiljö".
– Politikerna har skapat en livsfarlig gata: Först tar de bort Moränvägens klassning som gångfartsområde, men de bygger inga farthinder och de sätter varken upp övergångsställen eller rödljus. Det är sjukt, konstaterar Susanne Högye-Bäckman (RS) och fortsätter: 
– Kommunen har gjort rekordöverskott och har aldrig suttit på så mycket pengar. Ändå så är de beredda att riskera liv för att snåla. Vi krävde riktiga farthinder, istället fick vi blomlådor av billiga tunna träskivor. Det behövs farthinder som effektivt sänker hastigheten, förslagsvis ett flertal klassiska fartgupp längs med Moränvägen alternativt aktiva dynamiska farthinder.
> Protestera! Kontakta de ansvariga politikerna i Stadsbyggnadsnämnden som sätter pengar före liv:
  • Petri Salonen, Centerpartiet: petri.salonen@haninge.se
  • Carl Melin, Socialdemokraterna: carl.melin@haninge.se
  • Linus Björkman, Moderaterna: linus.a.bjorkman@haninge.se
  • Gunnel Trelje, Socialdemokraterna: gunnel.trelje@haninge.se
  • Lennart Grahn, Liberalerna: haninge@liberalerna.se
  • Hans Andersson, Kristdemokraterna: hans.a.andersson@haninge.se
  • Harald Gärdek, Vänsterpartiet: harald.gardek@haninge.se
  • Susanne Ramström, Moderaterna: susanne.ramstrom@haninge.se
  • Peter Lindefjärd, Sverigedemokraterna: peter.lindefjard@haninge.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.