onsdag 18 januari 2023

Seger: Bergtäkten i Tungelsta stoppas

Stormöte på Ekeby loge. Foto: Mattias Bernhardsson.

12 års kamp har lett till seger

I kulturlandskapet söder om Tungelsta i Västerhaninge har det utkämpats en strid mellan ’David och Goliat’ i 12 års tid; hundratals boende har kämpat mot storföretagen Skanska och Jehander som försökt öppna varsin förödande bergtäkt i samma trakt. Först stoppades Skanskas bergtäkt i Västnora – nu stoppas även Jehanders bergtäkt i Ekeby-Utlida.

Hundratals boende i Ekeby-Utlida och Tungelsta har överklagat och manifesterat i två decennier mot Sand- och Grus Jehander AB:s planer att öppna en förödande bergtäkt i Ekeby. Men nu har kampen lett till seger.
– Det är en underbar lättnad. En seger som visar att den lilla människan kan vinna mot storföretag när de går ihop många, säger Gisli Jonsson, hovslagare och en av hundratals som protesterat mot bergtäkten.
Gisli Jonsson, hovslagare och aktiv mot bergtäkten. Foto: Mattias Bernhardsson

Utöver hundratals boende som tagit kampen i 12 års tid har exempelvis Haninge Naturskyddsförening deltagit i kampen. Rättvisepartiet Socialisterna blev aktiva i kampanjen mot bergtäkt 2016, i samband med att ärendet kom upp i hovrätten. 
"Folk är trötta på förstörelsen, trötta på att privata vinster går före miljö och natur"
Kampen mot bergtäkterna har handlat om överlevnad: att inte tvingas leva med sprängningar, dammoln och ständiga lastbilstransporter i 30 års tid. Bara på lilla Söderbyvägen skulle det handlat om 160 lastbilstransporter om dan – en lastbil var fjärde minut – om planerna hade förverkligats. 
"Det blir för dyrt och tidskrävande"konstaterar Jehander i ett pressmeddelande om varför de inte går vidare med bergtäkten.
Mattias Bernhardsson
på hovrättens syn i oktober 2016
Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap, menar att det är de boendes organisering och överklaganden som fällde avgörandet:
– Engagemanget från alla boende har varit imponerande. Nästan 800 boende har varit med i de två motståndsgrupperna mot Skanska och Jehander. Den lokala organiseringen, med stormöten och manifestationer har varit nyckeln till att samla alla som drabbas och ge kollektivt mod till att inte ge upp. Hundratals överklaganden pressade fram krav från Trafikverket som nu inneburit knäcken för Jehander, de har helt enkelt inte råd att gå vidare.
Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för att bevara kommunens sista naturvärden. Det har varit många strider under de senaste åren men också segrar; i mars räddades den orörda gammelskogen Breviksnäs på västra Ornö från skogsmaskinerna och i september stoppades en planerad stenkrossutbyggnad i Österhaninge:
– Varhelst kapitalister vill exploatera natur så skapas det nu allt oftare protester från boende. Folk är trötta på förstörelsen, trötta på att privata vinster går före miljö och natur, säger Mattias Bernhardsson.
Jehander och Skanska har båda hävdat att är det "stora" behovet av bergsmaterial som legat till grund för deras ansökningar. Men det finns redan ett 40-tal täkter i länet, varav 25 är bergtäkter. I det sydöstra försörjningsområdet finns redan Jordbrokrossen, Riksten, Gladö kvarn, Grödby och Väggarö. Det är inte behovet som står i företagens centrum, utan vinsten.
– Slöseriet är enormt. Det behövs inga fler täkter. Vad som behövs är att bergsmaterial från länets alla täkter återanvänds och återvinns i den utsträckning som faktiskt är möjlig, avslutar Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisterna

Läs våra tidigare artiklar om kampen mot Jehander och Skanska:
> Kampen mot de två bergtäkterna handlar om överlevnad 
Stort protestmöte mot bergtäkt i Ekeby 
Kampen mot bergtäkten fortsätter 
Rättvisepartiet Socialisternas yttrande till hovrätten 
Hovrättens syn i Ekeby 

Andra viktiga miljösegrar i Haninge:
Massivt engagemang räddade gammelskogen på västra Ornö (2022)
Långsjöns strand fredas från exploatering  (2018)
Rudan räddas – förslaget om bilbro och exploateringar skrotas (2018)
Vildmarken och havsörnarna på Ornö räddas från skövling (2017)
Exploateringen av Söderbyskogen stoppas (2017)
Huvudskär räddas! (2014)

Läs mer om vårt arbete för Haninges natur:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.