fredag 12 maj 2023

Allt stöd till målarnas strejk


Från strejkvakten i Vega


av Mattias Bernhardsson
 
- - -

390 målare har gått ut i strejk i protest mot att måleriföretagen vill ta bort kompetenskrav. Socialistiskt Alternativ (fd Rättvisepartiet) var idag ute för att stötta och intervjua strejkvakter på olika byggen. 

Varför vill företagen ta bort kompetenskrav?
– För att sänka lönerna. De vill ha okvalificerad arbetskraft till sämre villkor och det drabbar oss, säger målaren Mikael som står strejkvakt vid Sandå i Vega, Haninge.
Det handlar oftast om arbetare från andra länder, som ges sämre löner, villkor och vila.
– Det är inte deras fel, de utnyttjas av företagen och alla arbetare drabbas, fyller Tony Öberg i, ombudsman och strejkvakt. 
– Företagen vill ha så lite skrivet och reglerat som möjligt, exempelvis på vad en målare är. Se på Berlin, där det finns tre kategorier målare med helt skilda lönenivåer. Istället för målare som kan allt från start till finish, så vill de ha en arbetare här som bara kan spackla och en arbetare där som bara kan tapetsera och så vidare, förklarar Tony.
Strejkvakterna står hela dan i stekhet sol. Vill man stötta strejken så kan något så litet som fika eller fällstolar göra mycket. Allt stöd till målarnas strid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.