onsdag 25 oktober 2023

Protester för arbetsvillkoren i kollektivtrafiken

Petri Myllykoski, huvudskyddsombud för bussförarna på Södertörn. Foto: Vilgot Karlsson.

Facklig kampanj kräver kollektivtrafik i offentlig regi

Igår ägde två olika protester rörande kollektivtrafiken och den katastrofala politiken som sänker den rum.

Louise Strömbäck, Socialistiskt Alternativ
Över 70 kollektivtrafiksarbetare samlades utanför Landstingshuset för att protestera mot nedskärningarna och privatiseringarna i kollektivtrafiken och kräva återtagande i offentlig regi. Arrangörer var Seko Stockholm, Seko tunnelbanan och Kommunal Stockholm.
Bland annat talade stationsvärden Louise Strömbäck från Socialistiskt Alternativ (fd Rättvisepartiet), som tog upp om behovet av gemensam kamp mot de ohållbara nedskärningarna och permanentandet av personalbristen i kollektivtrafiken.
En av initiativtagarna till protesten är bussföraren Petri Myllykoski, som bland annat drog en parallell till ”pisspausstrejken” 1999 då kollektivtrafikanställda strejkade för rätten att gå på toaletten på arbetstid.

Flera talare tog upp om nedskärningarnas konsekvenser, som bristen på raster och vila, personalbristen, och otryggheten. Många krävde också stopp på den exploaterande vinstjakten och utsugningen. En talare beskrev det som att ”redan för tjugo år sedan sade vi att botten var nådd, och ändå fortsätter de!”.
Nu behöver protesterna fortsätta och trappas upp – håll utkik för nya datum och protestdagar!
- - -

Senare under dagen samlades ett 30-tal anställda utanför SL:s huvudkontor på Lindhagensgatan, när trafiknämnden hade möte. Seko Pendelklubben och Seko Tunnelbanan samlade till protesten mot försämringarna av kollektivtrafiken, bland annat att SL vill minska på stationspersonalen på pendeln. Under protesten kom flera politiker ut och diskuterade med demonstranterna, däribland Anton Fendert och Jens Sjöström, som båda ligger bakom avvecklingen av tågvärdarna på pendeltågen.
Från Seko Pendelklubben talade ordförande Susann Högye-Bäckman och vice ordförande Rainer Andersson, och från Seko Tunnelbanan talade ordförande Jannis Konstantis. Dessutom tog flera andra deltagare också debatten med politikerna för att beskriva hur ohållbart det är med all försämringar av kollektivtrafiken, både för resenärer och arbetare.

av Vilgot Karlsson & Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.