tisdag 9 februari 2010

Högern försöker mörka effekten av vårdnadsbidraget

Mattias Bernhardsson (RS)
"Många kvinnor och barn lever under väldigt ojämlika och förtryckande familjeförhållanden. Många kämpar emot våld mot kvinnor och hedersrelaterat förtryck och så kommer erat vårdnadsbidrag som ett brev på posten och cementerar detta"
På måndagens kommunfullmäktigemöte restes frågan om hur många män respektive kvinnor som valt att stanna hemma med barn med det vårdnadsbidrag högern genomförde i Haninge. Rättvisepartiet Socialisterna har debatterat starkt emot vårdnadsbidrag ända sedan förra valet eftersom det är en kvinnofälla. I Norge där bidraget funnits sedan 1995 utgör männen endast fyra procent av de som stannar hemma och i Finland där bidraget funnits sedan 1980-talet, är männen bara fem procent av de som tar ut bidraget.
Men frågan om fakta för Haninge, som restes av vänsterpartiet, ville och kunde högerledningen minsann inte svara på!
- Det är omöjligt att ta reda på, hävdade Martina Mossberg från Moderaterna först.
Vad hon inte kände till var att tidningen Stockholm City samma dag väldigt utförligt redogorde vem som var hemma med barnen i Stockholm av de som tagit ut vårdnadsbidraget - knappt sju procent var män.
"Det är inte viktigt" att ta fram motsvarande fakta för Haninge blev svaret när högerpolitikerna konfronterades med nyhetsartikeln.
Kristdemokraternas Joachim Krylborns mantra i replikdebatterna var att vägra svara då "nivån var så låg" efter att fakta kommit fram eller på sin höjd upprepa att de erbjuder "valfrihet".
Till slut kom det ändå fram att det fanns fakta även i Haninge: Av 201 som tagit ut vårdnadsbidraget var 196 kvinnor och 5 män, dvs 2,5 procent! Men Mossberg ville inte erkänna att hon försökt mörka utan menade att fakta inte går att likställa med vem som i verkligheten är hemma med barnen, som om 2,5 procent skulle vara en tillfällighet!
- De kvinnor som stannar hemma med barnen har valt det själva, tyckte moderaten Alexandra Anstrell.
Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna replikerade:
- Är det verkligen frivilligt för alla? Många kvinnor och barn lever under väldigt ojämlika och förtryckande familjeförhållanden. Många kämpar emot våld mot kvinnor och hedersrelaterat förtryck och så kommer erat vårdnadsbidrag som ett brev på posten och cementerar detta!
Miljöpartiets Yvonne Radestam, som styr tillsammans med högern i Haninge, tyckte att siffrorna visade att det inte var bra ställt med jämställdheten, men slutsatsen var att det var männens fel och inte systemet.
- På grund av er förödande högerpolitik tvingas många arbetarfamiljer vända på varenda krona, det klart att många familjer inte har råd att låta papporna vara hemma när mammorna tjänar mycket lägre, sa Mattias Bernhardsson och menade att om högern verkligen ville ha valfrihet skulle de helt slopa vårdnadsbidraget och rösta igenom Rättvisepartiet Socialisternas förslag:
Kraven på förlängd föräldraförsäkring och 6 timmars arbetsdag för jämställdhet i både hem och arbete, var något som Rättvisepartiet Socialisterna tog upp flera gånger under debatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.