fredag 11 juni 2010

Blev misshandlad av mannen i 18 år

– Laziz mamma behöver både skyddat boende och uppehållstillstånd

15-åriga Laziz, SM-mästare i boxning från Jordbro, flydde från Kazakstan med sina två bröder, pappa och mamma Lola. De fick avslag. Men nu lever familjen gömd från mannen. Lola är livrädd både för mannen och för att utvisas till Kazakstan.

I måndags skulle Laziz och hans familj ha utvisats från Sverige. Men förra lördagen hamnade Laziz mamma, Lola, på akuten efter att ha blivit misshandlad av mannen i familjen. I 18 år har Lola blivit slagen, och det är inte första gången det är så illa att hon hamnat på sjukhus. När vännerna hämtade Lola från akuten i oktober sa hon att hon ramlat, men den här gången vågade hon berätta.
Socialtjänsten kallades in, men när de fick veta att Lola var asylsökande gick fallet över till Migrationsverket.

Lola Osmanova kom till Sverige med sin make och tre söner för drygt 1,5 år sedan. De sökte asyl, men fick avslag.
– Migrationsverket tror vi ljuger, men vi har berättat vår situation för dem hundra gånger och även bevisat att han [mannen] blivit misshandlad, berättar Lola.
– Även Babir har blivit misshandlad och min mormor dödad, säger Laziz.

Igår, torsdagen den 10 juni, skulle familjen ha flyttats till en annan ort för skyddat boende. Men Lolas vän Irina vill inte att familjen ska flyttas någonstans långt ifrån vänner och alla som stödjer dem. Det var även något Rättvisepartiet Socialisterna avrådde dem till.
– Under hela den här tiden har ingen pratat med Lola, utan nu ska de bara skicka iväg henne utan vidare. Hur vågar de? undrar vännen Irina som är mycket orolig och som hellre skulle se att familjen fick stöd från socialtjänsten eller kvinnojouren istället för Migrationsverket vilka hon är skeptisk till.
– Vi vill bo i Stockholm där barnen har boxning, flickvänner och nära till sina bra lärare. Men Haninge känns för nära honom, jag är mycket rädd för honom, säger Lola.
– I Kazakstan har vi varken hus eller jobb. Där finns ingen socialtjänst eller någon, där finns bara polisen som aldrig hjälper.

På natten mellan torsdag och fredag fick familjen övernatta på flyktingförvaret i Märsta för att Migrationsverket sedan skulle ordna boende någonstans i stan. Men efter att ha blivit utkastade på gatan imorse så vill nu Migrationsverket återigen skicka familjen till en annan ort. Detta helt enkelt för att Migrationsverket inte har några anläggningsboenden i Stockholm, förklarar Lolas handläggare. Men möjligheten finns antagligen att familjen kan få hjälp och boende via socialtjänsten.
– Lola är mycket svag, men vi har träffat en kurator och det är mycket viktigt att den kontakten kan fortsätta, säger Irina som beslutsamt kämpar för sin vän.
– Vi vill verkligen bo kvar i Stockholm där vi har alla våra vänner och ett stort stöd, säger också alla Laziz och Babir.

Lola, Laziz och hans bröder måste omedelbart få uppehållstillstånd!
21, cirka en tredjedel, av alla kommunfullmäktigeledamöter i Haninge har hittills skrivit på en protestlista till stöd för familjens rätt att stanna i Sverige. Facebook-gruppen ”Låt Laziz & hans familj stanna kvar i Sverige” har också över 3 400 medlemmar vilket visar på det stora stöd som familjen har.

Vi kräver att familjen omedelbart får tillgång till ett skyddat boende tillräckligt nära vännerna, men otillgängligt för mannen som misshandlat Lola under så många år!

Lina Westerlund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.