torsdag 24 juni 2010

Ny strid för sopgubbarna


Ett 50-tal sopgubbar satte sig igår utanför arbetsgivarföretaget Restas huvudkontor i Stockholm. Enligt sopgubbarna sysslar Resta med kreativ lönebokföring. De får ut för lite lön varje månad, mellan 2 000 och 10 000 kronor, säger de.
Det här är sopgubbarnas andra konflikt i år. I vintras hotades de av lönesänkningar på upp till 6 000 kr per månad efter Stockholms stads upphandling. Genom sin sammanhållning lyckades de stoppa attackerna och försvara sina villkor.
Alltså skulle sopgubbarna fortsättningsvis få lön enligt ett ackordsystem, den så kallade poänglistan. Men Resta har försökt fuska. I april upptäckte sopgubbarna att deras områden hade minskats.
De uppgifter som ger mest i lön har framför allt tagits över av ett bemanningsföretag som utnyttjar ryska arbetare. Att arbetsgivare försöker ställa arbetare mot arbetare är ett klassiskt splittringsförsök, rasistiskt och måste bemötas med gemensam kamp. Oorganiserade och papperslösa måste erbjudas medlemsskap i facket, att deras rättigheter tas i försvar mot att de vägrar utföra sina kamraters arbetsuppgifter.
Allt stöd till Stockholms sopgubbar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.