onsdag 9 juni 2010

Hundratals på antirasistisk festival


Hundratals, mestadels ungdomar, samlades i förra helgen i Tantolunden på den antirasistiska festivalen Area Turns Red. Alla människor, mötena, musiken och alla givande diskussioner gjorde festivalen till en otrolig suc­cé!
En halvtimme innan festivalen skulle börja gick sms:en runt ”Nazister. Alla till Tanto nu”. Vid tidpunkten – när 17 medlemmar i den våldsamma nazistorganisationen Svenska Motståndsrörelsen gjorde entré – var cirka 40 antirasister på plats i full fart med förberedelserna. På några av ungdomarna kliade det i fingrarna vid åsynen av nazisterna, men ingen lät sig provoceras. Alla ställde upp i en gemensam försvarsmur och när festi­valen drog igång hade den lilla skaran nazister forslats iväg av polis för att sedan inte våga sig tillbaka igen.
Men hotet från nazister ska inte underskattas, på pendeltåget sent samma kväll blev en RS:are hotad av ett gäng nazister. Om de haft lite mer självförtroende finns alltid risken att nazisterna inte stannar vid tomma hot.
Den antirasistiska festivalen Area Turns Red hade flera positiva effekter. Dels var festivalen en underbar markering mot rasism och nazism och dels skapade festivalen för en dag ett forum för vänsteraktivister och antirasister att diskutera och kny­ta tätare band med varandra. Av de åtta mötena fanns bland annat teman som ”Hur bygger vi den antirasistiska rörelsen?”, ”Kapitalismens kris i Grekland och arbetarnas motstånd” samt ”Miljöförstöringen, klimatflyktingar och Fort Europa”. Från Elevkampanjen höll Joel Eriksson i mötet ”Hur stoppar man nazister som försöker ta sig in på skolor?”
Givetvis fanns ibland väldigt olika perspektiv och synpunkter från deltagarna, något ändå gav upphov till givande diskussioner.
Senare på kvällen framfördes mu­sik av bland andra Jan Hammarlund, Carlito och Classwar Kids.
Nu gäller det att bygga vidare för en stark antirasistisk rörelse, i Sverige och internationellt!
RS Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.