måndag 25 oktober 2010

Sätt stopp för vinster på vården av flyktingbarn!

Vårdbolagen gör stora vinster på bekostnad av de ensamkommande flyktingbarn de ska hjälpa. En av bolagen är Vårljus AB där Haninge kommun är delägare med andra Stockholmskommuner.
Kommunerna ”tvättar” helt enkelt pengarna från Migrationsverket i sina vårdbolag och lägger sedan beslag på resurser som borde gått till flyktingbarnen.
De senaste tre åren har Vårljus gjort en vinst på 38,9 miljoner kronor.
Vårljus tar 2150–2175 kronor per plats och dygn, även när platsen är tom. Vårdbolaget VoB Syd får 37000 kronor varje dygn från Malmö stad för att ta emot tjugo flyktingbarn på transitboendet Solberga i Lomma. Men bara drygt hälften av pengarna går till flyktingboendet. Resten är ren vinst för VoB Syd, som ägs av ett antal småländska och skånska kommuner.
Bara 58 procent av av de 6,7 miljoner kronor bolaget fått från Migrationsverket, via Malmö stad, når barnen. Hela 42 procent är vinst.
VoB Syd – vars valspråk är ”Vi bryr oss mera” – har också gjort neddragningar på personalen för att dryga ut miljonvinsterna.
Kommunerna fuskar när de bara beställer boende och sen cashar in bidragen via sina kommunala vårdbolag. Många av barnen är traumatiserade av krig och behöver riktig vård av utbildad personal.
En före detta anställd på ett vårdbolag berättade för mig om hur en volontär tog med ett barn med krigstrauma på Laserdome. Oavsett välviljan är volontärer inte utbildade, men klart billigare.
Flyktingar ska ”göra rätt för sig” brukar det heta. Men inte moderata kommunalråd som Eva Ekdahl (M) i Nacka, tillika ordförande för Vårljus AB, som med sina kollegor kunnat berika sig med extra utdelning ur vårdbolagets kassa, utöver arvoden och kommunalrådslön. Istället för att lägga pengarna på vården av flyktingbarnen går pengar till utdelning, bonus åt de anställda och tillskott till kommunerna bakvägen.
Vi i Rättvisepartiet Socialisterna kommer ställa de ansvariga i Haninge till svars på kommunfullmäktigemötet den 15 november. Vi kräver papprena på bordet och att pengarna går till vården!

Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge
Läs mer:

2 kommentarer:

  1. Vad jag förstår av förfarandet ovan så är det även andra grupper än flyktingbarn som kan beröras av kommunens affärer.

    Kommunen ombesörjer också många andra grupper av vårdtagare s s t ex äldrevården etc som de tillika skulle kunna profitera på på samma vis.

    Det vore intressant att veta vad de roffar åt sig av andra vårdtagare också?! De kanske behöver vård själva också! Vem vet?!

    SvaraRadera
  2. Vill tillägga att den "bonus" som utgått till de anställda bör mer ses som en husbondes givmilda utdelning av skulor. Personalen ser det mer som ett rättmättigt tillägg på deras usla lön. Personalen har i snitt 20 tim/vecka obetald arbetstid i form av jour. Ha i åtanke att nästan 200 timmar per år är jourtid som ligger utöver ordinarie arbetstid för det får man mellan 20500-23000/mån i bruttolön. Vill påstå att även personalen utnyttjas ekonomiskt i sin vilja att arbeta med detta viktiga arbete. Kapitalet är alltid störst och arbetaren tar på sig bakochfram-skor.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.