tisdag 23 augusti 2011

Sju utvisningar av politiska flyktingar till Iran har stoppats

Demonstration för Sanan Ashrafi på väg mot riksdagen
Sedan i maj har asylrörelsen i Stockholm vunnit flera viktiga slag mot Migrationsverket då sju planerade utvisningar av politiska flyktingar till Iran har stoppats.

Samtliga har haft starka asylskäl vilka Migrationsverket försökt ignorera; Mohammad Sirvan Forotan och Marzieh Kamangar var aktiva i den kurdiska motståndsrörelsen Komale; Sanan Ashrafi och Mohammad Tavassoli är båda aktiva profiler i Irans arbetarkommunistiska parti Hekmatist; Mehdi Malaki drev en regimkritisk radiokanal i Iran och har haft fortsatt hög profil i Sverige; Peyman Najjafi är aktiv i den kurdiska människorättsorganisationen Yarsan Demokratic Movement; och Navid Mirpourzadeh har samordnat kampanjer för att frige politiska fångar i Iran.
Många har suttit fängslade tidigare, flera har torterats och alla har de bekanta som avrättats av regimen.

Utvisningarna hade inte kunnat stoppas utan protester och maximal press på de ansvariga. Flera avgöranden har kommit enbart timmar och t o m minuter innan flygplanen har lyft. Segrarna har underlättats av starka bevis för deras politiska aktivitet och Migrationsverket har tvingats ändra sina riktlinjer gällande politiska flyktingar från Iran.

Ändå fortsätter de, som en av få länder i Europa, att försöka skicka politiska flyktingar till Iran. Efter demonstrationen mot utvisningen av Navid Mirpourzadeh den 16 augusti frihetsberövade polisen Mitrah Kohram – aktiv i Mission Free Iran – och några dagar senare lurades Ali Mansouri – politisk aktivist för den arabisktalande minoriteten i Iran – att komma in till polisstationen för att ’diskutera’ hans asylfall när de istället satte honom i förvar i väntan på utvisning.

Det vi sett under 2011 är en ökad brutalisering av Sveriges asylpolitik – massdeportationerna har ökat med 20 procent jämfört med förra året. Men detta har mötts av en motreaktion i form av blockader mot massdeportationerna till Irak och Etiopien samt återkommande kampanjer mot utvisningarna till Iran m fl.
Ruben Derkert talar
Rättvisepartiet Socialisterna mobiliserar till blockader och demonstrationer, men arbetar också för att knyta samman alla enskilda asylkampanjer under kravet att återinföra asylrätten och införa allmän flyktingamnesti – krav som kommer riktas mot regeringen den 14 september då vi demonstrerar mot hela högerpolitiken vid riksdagens öppnande.

Ruben Derkert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.