onsdag 17 augusti 2011

Stoppa utvisningen av Navid Mirpourzadeh

Igår hölls en demonstration av Iranska flyktingars riksorganisation och Rättvisepartiet Socialisterna utanför migrationsverkets lokaler i Solna mot utvisningen av Navid Mirpourzadeh. Navid relegerades från universitet Gachsaaraan Azad på grund av sin politiska aktivism. Han har också torterats i 21 dagar på ett fängelse i Teheran.

Trots detta kommer Migrationsverket att försöka utvisa honom den 19 augusti. Navid är dessutom samordnare för kampanjerna till stöd för politiska fångar i Iran. Navids foto, namn och e-post finns på en rad olika regimkritiska hemsidor och han har även fördömt steningen av Sakineh Ashtiani i svensk TV.

Den Iranska regimen har utfärdat nya direktiv enlig artikel 7 i Irans straffbalk; att fängsla och åtala politiska flyktingar som återvänder till Iran. Detta ska också gälla brott de anses begått i andra länder (t e x i Sverige) exempelvis ‘hädelse’ och liknande. Irans chefsåklagare Mohsen Eje’i har nu sagt att alla som ansökt om asyl på politiska grunder kan åtalas då det räknas som fällande bevis i sig. Ett tydligt exempel på det är när Norge utvisade tonåringen Rahim Rostami den 9 februari i år varpå han åtaldes och dömdes och nu sitter i Evin-fängelset.

Ebi Khataei från Iranska flyktingars riksorganisation, Andisheh Alishahi från IFOR (International federation of iranian refugees) och Ruben Derkert från Rättvisepartiet Socialisterna talade på demonstrationen. En överklagan mot utvisningen lämnades in med stöd av den franska fackföreningen CGT.

Efter demonstrationen frihetsberövade polisen Mitra Kahrom som är en känd motståndare till regimen i Iran och aktiv i Mission Free Iran. Flera protester planeras kommande vecka. Mer information läggs upp på bloggen imorgon.

Ruben Derkert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.