tisdag 12 juni 2012

Riskerar åtal efter försök att stoppa utvisning

(Uppdatering 2012-06-15: Misstanke om brott har avfärdats och går inte till åtal)
(Uppdatering 2012-09-13: Sverige anmäls till FN:s tortyrkommitté)

2012-06-12:
I lokaltidningen Mitt i Haninge kunde man läsa att Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson är misstänkt för ‘uppvigling’ på Arlanda. Tidningen beskriver inte vad det handlar om och har trots löften inte låtit RS Haninge svara. Det är många haningebor som hör av sig och undrar vad det handlar om. Här följer en intervju med Mattias Bernhardsson med frågor och svar:
Vad har du gjort?
– Jag och andra aktivister från Asylrörelsen försökte stoppa utvisningen av den politiska flyktingen Fares Mahmud till Syrien. Vi informerade passagerarna om att polisen skulle tvångsutvisa en demokratiaktivist på deras flygplan och uppmanade dem att göra motstånd, d v s ta kontakt med piloten och protestera. Vi lyckades inte den här gången. Men vi har lyckats stoppa 8 utvisningar av politiska flyktingar till Iran just på Arlanda. Det är en skandal att Sverige skickar journalister, socialister, demokratikämpar, kvinnorätts- och fackliga aktivister till fängelse och tortyr. Jag tänker försvara mig politiskt i rättegångssalen.

Vilket straff riskerar du?
– Böter eller upp till 3 månader i fängelse.

Vad hände med Fares Mahmud?
– Svensk polis lämnade över honom till syrisk polis på flygplatsen i Damskus. Han fördes till 'fängelse nr 48' och sen vidare till högriskfängelset Faihae där alla spår försvann. Amnesty International gör nu efterforskningar vad som hänt honom. Men chanserna ser inte goda ut. Minst 600 har torterats ihjäl i syriska fängelser enligt människorättsorganisationen Avaaz.

Tar inte Sverige emot för många flyktingar?
– Nej. Sverige tar bara emot 8,8 flyktingar per 1000 invånare. Jämför med Pakistan som tar emot 71,4 flyktingar per 1000 invånare. Räknar man i förhållande till landets ekonomi ligger Sverige på plats 58. Det är de fattiga länderna som tar emot de allra flesta flyktingar. Det finns färre asylsökande i hela den industrialiserade världen än vad som bor i ett enda flyktingläger, Dadaab, i nordöstra Kenya. Flyktingströmmarna är ett resultat av de rika ländernas krig och plundring av den fattiga världens naturresurser. Många flyr från länder där det finns svenska soldater eller vapen.

En del säger att om alla får stanna så blir det mindre pengar till vården. Hur svarar du?
– Det stämmer inte alls. Sedan början av 1990-talet har utvisningarna ökat kraftigt och resurserna till vården minskat kraftigt. Rasismen går ut på att skapa splittring genom lögner om att flyktingar kostar. I själva verket är det de rika, bankerna och riskkapitalisterna som plundrar välfärden och kostar samhället en massa pengar.

Relaterat om åtal:
> Polistrakasserier mot Amer Mohammed Ali
> Asylaktivisterna Ali Mohammed Ali och Hugo Witting dömda

Relaterat om Syrien:
> Alla utvisningar till Syrien stoppas - en seger för asylkampen
> Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot Rättvisepartiet Socialisterna och Leif Stenberg, mellanösternexpert i P3-reportage om Sveriges utvisningar till Syrien
> Mattias Bernhardsson kräver stopp på utvisningar till Syrien i SR


Relaterat om flygplatsaktioner:
> Utvisningen av Ali Hodai stoppad på Arlanda
> Utvisningen av Ali Mansouri stoppad på Arlanda

Relaterat om asyl:
Mattias Bernhardsson påskkrönika 'Stoppa miljonvinsterna på vård av flyktingbarn'

Relaterat från veckans media:
Dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.