söndag 17 juni 2012

Stoppa byggplanerna på Aspö i Haninge skärgård!

Aspöbor rasar mot Wallenbergs planer att bygga 23 fritidshus

Aspö, nära Nåttarö i Haninges ytterskärgård, är beläget i en av skärgårdens vildaste områden. Här häckar t ex den utrotningshotade havsörnen. Oexploaterade sandstränder, havsformade jättegrytor, branta klippor, grottor, kryptallar och orörda skogar möter besökaren.
Haninges skärgård måste skyddas
säger RS Haninge
Aspöborna själva fick nej på sin ansökan att bygga en bastu. Nu hotas stora delar av den orörda naturen av att familjen Wallenberg kan få bygga hela 23 fritidshus.

- Man kan inte bortse från att det finns en byggplan, säger Peter Olevik Dunder (FP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Haninge till SVT.

- Men byggplanen är över 60 år gammal och hade absolut inte gått igenom med dagens miljöregler. 15 av byggrätterna gäller orörd strand. Det är helt obegripligt att byggplanen inte upphävts. Vi kräver att Haninge kommun griper in nu och stoppar ingreppet, säger Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna.


På förra kommunfullmäktigemötet yrkade Rättvisepartiet Socialisterna att kommunens förslag till besöksnäringsstrategi och handlingsplan skulle återremmitteras till kommunstyrelsen då det saknades miljö- och hållbarhetsperspektiv. Återremmitteringen röstades ned av de andra partierna.

Haninge kommun kan efter nya inventeringar och samråd med lokalbefolkningen skydda fler områden i natureservat, anser Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.

Relaterade artiklar:
RS-ledamot Lina Thörnblom i debatt om Årsta havsbad på fullmäktige: "Måste ske på de boendes villkor"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.