torsdag 30 augusti 2012

Utvisa inte Siavash Rahimi till den iranska diktaturen!


Dottern vädjar att hon får behålla sin pappa i Sverige
Döttrarna Yasmin och
Paniz förlorar sin pappa
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kvällsppdatering: Utvisningen idag 31 aug blev inte av, Siavash är kvar på förvaret
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Flygplatsaktion:
Asylrörelsen i Stockholm samlar till protest mot utvisningen av Siavash  nu på fredag 31 augusti, kl 10.00 på Arlanda, terminal 5. Siavash kommer att utvisas på ett reguljärt flyg som mellanlandar i Istanbul. Vi kommer att informera passagerare om att Siavash kommer att tvingas på flygplanet mot hans vilja och be dem protestera inne på planet. Siavash dotter Yasmin kommer själv att delta och vädja till passagerarna att stoppa utvisningen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sverige fortsätter att tvångsutvisa flyktingar till Iran, en av världens mest brutala diktaturer. Siavash Rahimi har fått avslag på sin asylansökan i Sverige och ska utvisas mot sin vilja på fredag den 31 augusti. Detta trots att hans två döttrar, 6 och 18 år gamla, samt cancersjuka mor behöver honom i Sverige. De har permanent uppehållstillstånd sedan tidigare.
Migrationsverkets beslut att utvisa Siavash bygger på en slutsats de själva hittat på: att han inte skulle ha "en sådan relation" till familjemedlemmarna i Sverige att uppehållstillstånd kan beviljas. Det är straffet för att Siavash först ansöke om asyl på politiska grunder och fick nej. Det skulle enligt Migrationsverket 'bevisa' att han inte har en 'relation' med sina döttrar och sin mor för då skulle han enligt Migrationsverket sökt på familjeanknytning (!).

- Hur kan de påstå att vi inte har en relation? Jag älskar min pappa och kan inte leva utan honom, säger 18-åriga dottern Yasmin.

Läkare, kuratorer och förskollärare har försökt få Migrationsverket förstå att döttrarna behöver sin pappa. Yngsta dotterns förskollärare har intygat att Siavash hämtat och lämnat varje dag samt deltagit i utvecklingssamtal och föräldramöten. Yasmins kurator har skrivit till Migrationsverket att båda döttrarna "är förkrossade" och menar att avslagsbeslutet "raserat deras tillvaro".

Antalet avrättningar har stigit kraftigt under 2011-2012 i Iran. Regimens terror riktas mot alla som är kritiska. Det räcker att delta i en demonstration som kräver demokrati - något Siavash Rahimi gjort många gånger innan han kom till Sverige 2007.

Migrationsverket menar att det inte räcker för asyl. Man måste ha varit 'ledande'. Siavash asylansökan på politiska grunder avslogs i december 2009, då den iranska diktaturens repression mot proteströrelsen efter valfusket var utbrett i hela samhället. Till stöd för avslaget hänvisade Migrationsverket till landinformation från januari 2009, d v s innan proteströrelsen (!).

Faktum är att idag, 2012, innebär en asylansökan i sig att man riskerar att fängslas om man återvänder till Iran. Sedan 2011 finns nya direktiv enligt artikel 7 i Irans straffbalk – att fängsla och åtala ­politiska flyktingar som återvänder till Iran. Effekten av den skärpta tolkningen är att det inte spelar någon roll huruvida de asylsökande i Sverige varit ledande eller politiskt aktiva över huvudtaget. Samtliga riskerar fängslande, tortyr och avrättning. Därför kräver vi att alla utvisningar till Iran stoppas.

RS Haninge

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fakta om Asylrörelsen i Stockholm:
Asylrörelsen i Stockholm är ett nätverk bestående av Iranska flyktingars riksorganisation och -förbund, Rättvisepartiet Socialisterna, 'Varken hora eller kuvad', Kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien, Etiopiska flyktingföreningen, Riksförbundet Barnen Först, Casa Peru, Afghanska föreningen samt enskilda aktivister. Sedan maj 2011 har Asylrörelsen i Stockholm tillsammans med passagerare stoppat 8 deportationsförsök på Arlanda och drivit offentliga kampanjer som bidragit till uppehållstillstånd åt 12 politiska flyktingar från Iran samt ett stopp för utvisningar till Syrien.

Stoppa alla utvisningar till Iran:
> Mattias Bernhardsson, Regina Lund, Dror Feiler, Amineh Kakabaveh m fl kräver i gemensam debattartikel i Aftonbladet ett stopp på alla utvisningar till Iran (mars 2012)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.