torsdag 9 maj 2013

Asylrörelsens stormöte laddade inför 6 juni

Foto: Ezzat Dolatabadi
Yacine Asmani
Foto: Ezzat Dolatabadi
"Den enda skillnaden mellan oss och papperslösa är papprena". Så inledde Yacine Asmani från Papperslösa Stockholm det fjärde stormötet som organiseras av Asylrörelsen Stockholm. 65 aktivister deltog.

Fokus låg på mobiliseringen inför den riksomfattande protestdagen för flyktingamnesti (Facebook-event) som kommer att hållas den 6 juni men mötet inleddes med två aktuella frågor: Situationen för gömda flyktingar, samt facklig asylkamp och kampen för lika villkor.

Yacine Asmani från Papperslösa Stockholm talade om situationen för gömda flyktingar:
- Om jag ska beskriva situationen nu så kan jag säga att den är helt sjuk. Papperslösa vågar inte gå till sjukhus på grund av att de är rädda för polisen. De vågar inte skicka sina barn till skolan för de är rädda att polisen ska ta dem.

Juma Lomani
Foto: Ezzat Dolatabadi
- Jag jobbade för ett företag, 12 timmar om dagen. Sex dagar i veckan. För 3 000 kr i månaden, berättade Juma Lomani från Riksförbundet Shahmama och Salsal.

Juma informerade om de papperslösa ungdomarnas hungerstrejk i Gävle och om den demonstration deras organisation ordnar på fredagen. Bilar från stockholm kommer att avgå till Gävle för att visa solidaritet.

Petri Myllykoski, bussförare och fackligt aktiv i Kommunal Nobinatrafiken, talade om behovet av att fackföreningarna tar aktiv kamp mot utvisningar:
- 2012 lanserade vi ett upprop: "Vi vägrar medverka vid utvisningar". Nu gäller det att sprida detta upprop i olika klubbar, sektioner och förbund. Det gäller att sprida parollen "internationell solidaritet", för det har varit ryggraden i fackföreningsrörelsen och arbetarrörelsen så länge.

Petri Myllykoski
Foto: Mattias Bernhardsson
Petri talade också om kampen för lika villkor och avtal och pekade på internationella exempel där inhemska arbetare tagit kamp med samma migrantarbetare företagsledningen velat ersätta dem med - kamp som lett till seger genom enhet.
I diskussionen som följde var det några som delade med sig personliga berättelser om sina tider som papperslösa. Andra talade om fall som de själva driver.

Workshopen om planering av aktion hölls av Studenter mot rasism.
Foto: Mattias Bernhardsson
Vidare diskuterades även hur vi bäst kan mobilisera inför 6 juni och aktioner för rätten till asyl kommer även att genomföras innan dess.  Mer info går att hitta på Asylrörelsens facebook-sida inom kort. Över 1 000 affischer och flera tusen flygblad delades upp mellan organisationer och aktiva.

Anna Löfgren

Mercedes Flores från Casaperu.se
Foto: Ezzat Dolatabadi


Ayman Adel Amin, ordförande för
Human Rights Organisation Sudan talar
Foto: Ezzat Dolatabadi
Se inspirationsvideon som inledde stormötet:

Asylrörelsen Stockholm är ett nätverk bestående av Studenter mot rasism, Föreningen 'Varken hora eller kuvad', Riksförbundet Barnen Först, Papperslösa Stockholm, Iranska flyktingars riksförbund, Rättvisepartiet Socialisterna, Kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien, Iranska flyktingars riksorganisation, Etiopiska flyktingföreningen, Casa Peru, Afghanska föreningen, Vänskapsföreningen Afghanistan och Sveriges folk, Riksföreningen Shahmamah och Salsal samt enskilda aktivister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.