fredag 24 maj 2013

Bränderna: Det är de boende som kan återställa lugnet, inte polisen

"Misären ni ser här är den vandalism Moderaterna stått för under flera år" 

Bränderna har spritt sig till enstaka håll i Haninge. Rättvisepartiet Socialisternas (RS) medlemmar och sympatisörer fortsätter markera sin närvaro under kvällar och nätter.

Alla invånare och ungdomar vi träffar är eniga: Vi vill få ett slut på vandaliseringen - vi bor här! Än så länge handlar det om enstaka bränder av okända individer. Lösningen är att gå ut många och markera enhet.

RS ute kvällar och nätter:
Uppdatering 25/5: Sedan i onsdags är RS medlemmar och sympatisörer ute nattetid, vilket också många av ortens föreningar är. Under fredagskvällen och natten mot lördagen var RS ute i nio lag runt om i Brandbergen, Vendelsö, Handen, Jordbro, Västerhaninge och på pendeltågen. För info om kommande nätter ring 08-605 94 02 eller 072-5244295.

- Alla områden i Haninge upplever vi hittills som trygga nattetid. Vår närvaro är viktig med tanke på hur högerpolitiker och -media förvärrar genom att nu dagligen hetsa och stämpla arbetarområden som farliga. Kravallpolis skickades t ex ut i Jordbro under natten mot lördagen trots att det inte finns några kravaller. Tvärtom var det lugnt, säger Mattias Bernhardsson (RS).

Uppdatering 26/5: Natten mot söndagen anländer en piketebil till vad som inrapporterats som en hotfull situation. Istället för att gå via de nattvandrare från X-cons som befinner sig på på plats och redan lugnat ner situationen går polisen in med våld, använder pepparspray och griper en av ungdomarna. När personer reagerar mot polisens agerande och ber dem att ta det lugnt används pepparspray även mot dem. I Expressen beskrivs det som ett 'fritagningsförsök' och är bara ännu ett exempel på hur man genom dramatisering bidrar till svartmålningen.
Nihat Bilgic
- Det är mycket förtal om förorten nu, t ex om vandalism. Folk tror att det är krigszon här. Men jag ser ingen skillnad på centrumet här idag jämfört med för en vecka sen. Misären ni ser här är den vandalism Moderaterna stått för under flera år, säger Nihat Bilgic och berättar om nedlagd service, eftersatt underhållning, belysning som inte fungerar, trångboddhet och överfulla skolklasser.

Stephany Clark Barboza
- Förorterna glöms bort men nämns enbart när media och samhället kan yttra sig negativt om dem. Lyssna på deras röster och förstå deras frustration som olika regeringar skapat. Fördomarna och inställningen som kravallpoliserna har när de kommer skapar mer problem, säger Stephany Clark Barboza.

- Om nån tror att att bränder är ett uppror tror de fel. Det är våra bilar, vanliga arbetares. Vad som behövs är stora protester och verklig organisering, säger Osman Yucel.

Öppna möten med RS: 
Det brinner i förorten - öppna möten om klassklyftor, våld och nedskärningar - Vad kan vi göra?
Jordbro: Onsdag 29 maj, kl 19.00 på föreningen Träffen, Moränvägen 3
Brandbergen: Torsdag 30 maj, kl 18.30 på Hyresgästlokalen på Skorpionens gataTorgmöte med RS:
Lördag 1 juni, kl 12.00 i Jordbro centrum
Läs RS kravlista: Rusta upp Jordbro 


Husby: "Det var de boende, inte polisen som återställde lugnet"
Lugnet har återvänt till Husby efter onsdagens manifestationer av nätverket Järvas Framtid och Streetgäris, rapporterar en av initiativtagarna Arne Johansson (RS):
- Allt fler har nattvandrat, vi har korvgrillning på torget som skänkts av Orient Livs gratis och någon tog ut en bergsprängare med Bob Marley-musik. Vi har dans och musik arrangerad av Streetgäris. Sällan har väl folk spontant börjat tala med varandra så spontant sedan rädslan väl övervunnits. Och det var de boende, inte polisen som återställde lugnet, säger Arne Johansson.

Men så ser det inte ut överallt. Under fredagskvällen brann några papperskorgar i Storvreten och polisen valde att storma fritidsgården. Ungdomar drogs ut på ett våldsamt sätt, många grät och fritidsledarna försökta säga ifrån. Efter polisen lämnat platsen kommer - enligt vad vittner uppfattar - mellan 50-100 nazister med tillhyggen och attackerar även de fritidsgården.
Lokalsamhällets närvaro ute om nätterna handlar inte bara om att prata med ungdomar. Det handlar om att övervaka polisens ageranden och markera enhet mot deras övertramp. Detsamma gäller gentemot kriminella gäng och våldsamma rasistiska grupper.

Viktig läsning:
Om RS arbete i Göteborg: GP: "Manifestation mot våldet"
Om varför vi behöver närpolis istället för kravallpolis: DN: "Värstingpolis dömer ut polisinsatsen i Husby"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.