onsdag 13 november 2013

Löfvens utsträckta högerhand

Fortsatt högerpolitk om Socialdemokraterna vinner valet

Socialdemokraterna regerar gärna tillsammans med ett eller flera Allianspartier. Det budskapet levererade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partisekreterare Carin Jämtin i en artikel på DN Debatt förra veckan.

I debattartikeln skriver de båda att Socialdemokraterna är beredda att samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna och att man till skillnad från Moderaterna strävar efter att bryta upp blockpolitiken.
”Rösta på oss och du får vilken regering som helst”, tycks vara Socialdemokraternas paroll.
Det är ingen nyhet att Löfvens Socialdemokrater vill ha samling bakom en modifierad högerpolitik. Vad som är nytt är att S så öppet flirtar med så utpräglade högerpartier som Folkpartiet och Centern. Det sistnämna partiet är regeringens nyliberalaste och fackföreningsfientligaste parti.

Att LO-toppen inte har något att invända mot S-utspelet är en skandal i sig:
– Vi har inga åsikter om vilka partier Socialdemokraterna samarbetar med – bara det blir en S-ledd regering. Det viktigaste är att vi får en handlingskraftig regering som kan ta oss ur krisen, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande som leder LO-fackens valarbete, till Arbetet den 8 november.

Det vill säga: LO ställer upp med pengarna, sedan får S-pamparna driva vilken politik de vill och samarbeta med vem man vill.
Enligt uppgifter i bland annat Dagens Nyheter ska Löfven/Jämtins utspel vara en följd av att Socialdemokraterna inte lyfter, trots missnöjet med regeringen och trots att Alliansen rasar i opini­onsundersökningarna. Det må vara hur det vill med det.
En sak är emellertid klart och det är att Löfven inte vinner nya anhängare genom att sträcka ut en hand till Allianspartierna. Samarbetsinviterna är egentligen bara ännu ett uttryck för Socialdemokratins högerkurs och förstärker den sanna bilden av att S-topparna inte har något egentligt alternativ till högerpolitiken.
Socialdemokraterna går helt enkelt allt mer i otakt med opinionen. 1990-talets stålbad och partiets stadiga vandring högerut under 2000-talet har resulterat i en historisk förtroendekris för socialdemokratin.

En förtroendekris som inte är övergående, vilket återspeglas i att parti­ets opinionssiffor inte är märkbart hö­gre idag än röstsiffran i katastrofvalet 2010.
I Aftonbladet/ United Minds senaste mätning, som presenterades i måndags, får S 30,9 procent, vilket nästan är i nivå med valresultatet 2010 som var partiets sämsta sedan den allmänna ­rösträtten infördes.
Ju närmare valdagen 2010 kom, desto mer högerut gick Socialdemokraterna under Mona Sahlins ledning. Det i sin tur möjliggjorde för både Alliansen att hämta igen det försprång som den så kallade oppositionen hade månaderna innan valet och för Sverigedemokraterna att komma in i riksdagen.

Det finns en risk för att Socialdemokraterna och det ”rödgröna” blocket också denna gång framstår som så utslätade att den till synes givna valsegern uteblir.
Det är också en stor fara att det rasistiska högerpartiet Sverigedemokraterna drar mest vinning av att det enda Löfven egentligen lovar är att Socialdemokraterna är beredda att regera med andra borgerliga partier.
Sverigedemokraterna är nu farligt nära att etablera sig som landets tredje största parti i opinionsundersökningarna.
Idag avvisar Allianspartiernas ledare Socialdemokraternas samarbetsinviter.
Men efter valet är läget annorlunda. I vilket fall är det sannolikt att valet innebär slutet för dagens högerallians. Troligen åker Kristdemokraterna ur riksdagen och Centern kan gå samma väg.
Den nya politiska karta som valet 2014 kan rita rymmer även möjligheten till nya borgerliga regeringskoalitioner: att leda en sådan koalition är Löfvens främsta önskan.

Det brådskar verkligen att börja bygga ett nytt arbetarparti – en socia­listisk opposition

Läs:
Socialister i kommunfullmäktige del 1: "Vi tar kampen in i kommunfullmäktige" 

Socialister i kommunfullmäktige del 2: "Vi står för en socialistisk politik i ord och handling"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.