fredag 8 november 2013

Ockupation av Migrationsverket i kampen för Laziz och hans familj

Restriktioner mot kroppskontakt under besök hos Laziz hävdes efter ockupationen
Migrationsverkets lokaler i Solna översvämmas av demonstranter
Under onsdagen ockuperades Migrationsverkets lokaler i Solna. Anledningen var att sätta än mer press på Migrationsverket att släppa Laziz Sharifov ur förvaret och häva utvisningsbeslutet av honom och hans familj.

Relaterat: SR 

Ett 70-tal personer deltog på protestaktionen, organiserad av Laziz vänner, Rättvisepartiet Socialisterna och aktiva i Asylrörelsen. I samlad trupp marscherade vi in på Migrationsverkets lokaler, till deras stora förfäran. Polis kallades snabbt till platsen, men kravet var tydligt: vi går ingenstans förrän någon från Migrationsverket tar emot oss och hör vad vi har att säga.


– Vi ger oss inte härifrån förrän vi får träffa en representant för Migrationsverket och framföra våra krav: Att Laziz ska släppas ur förvar där han har suttit i en månad, och att han och hans familj ska få uppehållstillstånd, konstaterade Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Lina Rigney Thörnblom i ABC-nytt.

Efter många om och men kom det till slut ned två representanter som tog emot oss. Under tiden som de pratade med tre representanter varav två lärare till Laziz fortsatte protestaktionen. Talkörer ropades, såsom ”Migrationsverket – orättvist!” och ”Vad är våra krav? Släpp Laziz!”.

Beskedet från Migrationsverket var att de skulle förmedla kraven och frågorna till de ansvariga som sitter i Hallonbergen. Även ett möte skulle bokas in där mellan de ansvariga på Migrationsverket och representanter från kampanjen för Laziz. Det mötet ägde rum igår (torsdag) där kraven fördes fram igen.

Ockupationen ledde till att Laziz åter får ta emot besök utan bevakning och att han får krama om sina besökare om han så vill. De här restriktionerna hade införts i början av veckan.

I skrivande stund kom beskedet att Laziz nu flyttas tillbaka till förvaret i Flen med anledningen att i Märsta sitter endast de som ska utvisas närmaste tiden. Även om kravet om att han ska släppas från förvaret kvarstår så är det ett framsteg att han inte har ett akut utvisning över sig.

Protesterna som har ägt rum de senaste veckorna kommer att fortsätta och en till demonstration planeras till måndag. Att trycket har ökat den senaste tiden står klart. Kändisar som fackförbund har uttalat sig mot beslutet att utvisa Laziz. Detta samtidigt som rörelsen växer för varje dag och protestaktionerna blivit fler.

Kampen kommer fortsätta tills det att Laziz släpps fri och han och hans familj får stanna. Samtidigt måste man vara medveten om att Laziz fall inte är unikt på så sätt att tiotusentals flyktingar varje år utvisas från Sverige, oavsett vilket förtryck de har flytt ifrån. De får utstå samma inhumana behandling som Laziz har fått utstå den senaste tiden. För att åstadkomma en förändring, så att inte fler Laziz-fall uppdagas, krävs det en enad kamp mot hela högerpolitiken som ligger till grund för den inhumana flyktingpolitiken som råder i Sverige och resten av EU idag.

Robert Bielecki

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.