måndag 11 november 2013

Migrationsverket ockuperat på nytt

"Frige Laziz!" I onsdags ockuperades Migrationsverkets lokaler i Solna med krav att Laziz Sharifov släpps ur förvaret och att utvisningsbeslutet mot honom och hans familj hävs. Idag marcherade ett 60-tal mestadels elever återigen in på Migrationsverket med samma krav och tog entréhallen i besittning under tre timmar.

> Läs om protestaktionen i Expressen
Läs om ockupationen i onsdags

Lina Rigney Thörnblom (RS) talar
 - Vår kampanj lönar sig. Att Laziz får ta emot besök utan restriktioner mot kroppskontakt med nära och kära gjordes möjligt av alla här inne som deltar. Migrationsverket borde skämmas över hur de håller folk inlåsta på det här sättet, att de skickar människor till förföljelse och tortyr. Vi fortsätter protestera tills Laziz släpps och hans familj får stanna, sa Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Lina Rigney Thörnblom. (Laziz flyttades till förvaret i Flen förra veckan)


Faryana Ashgari från Afghanska föreningen och Asylrörelsen Stockholm talade under protesten, både om kampen för Laziz rätt att stanna och kampen för asyl åt alla andra flyktingar som idag sitter på förvar:
- Vi är samlade här idag för att visa vårt avsky mot att familjer ska slitas från sina hem efter 6 år i Sverige och deporteras till landet där deras trygghet och säkerhet inte kan garanteras. Hur väl uppfyller Sverige egentligen FN:s stadgar om envar rätt till skydd, hur väl uppfyller Sverige barnkonventionens fastslagna krav på att barn har rätt till sina föräldrar - att barn har rätt till en trygg uppväxt? Just nu sitter Lazizs kompis Farid och 15 andra afghanska flyktingar i förvaret i Märsta och väntar på utvisning. Farid har bott i Sverige i åtta år och först nu vill Migrationsverket deportera honom. De är beredda att slita Farid från sin femåriga son - som får stanna har de uppgett - och mamman tänker de skicka till Irak. Det är helt sjukt och det finns inget rättsäkert över det det. Därför kommer vi samlas imorgon kl 16 vid Märsta pendeltågstation för att protestera vid förvaret, informerade Faryana med stora applåder av Laziz alla vänner.


- Vi är inte här för att störa eller bråka, vi är här för att få svar. Vi har väntat här i tre timmar nu, men Laziz har väntat i en månad! Suttit en månad i förvar som om han vore en brottsling! Vi kräver att Laziz släpps så att han kan ta studenten med tillsammans med sina klasskompisar. Laziz har rätt till sin familj och en trygg framtid precis som vi, sa Lina Westerlund, en av undertecknarna av det skarpa uttalande som Lärarnas Riksförbund tog för Laziz rätt att stanna.

Kampanjen får ökat stöd hela tiden. kampen fortsätter!

RS Haninge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.