tisdag 18 mars 2014

Vårdcentraler reades ut för privata vinster

Nya avslöjanden: Utread vårdcentral såldes vidare för 29 gånger pengarnaAv Robert Bielecki

Privata ägare köper vårdcentraler för en spottstyver och säljer dem sedan vidare för mångmiljonbelopp, samtidigt som aktieutdelningarna ger ytterligare miljoner till några få.

Dagens Arena kan den 12 mars avslöja att Stockholms läns privatiserade vårdcentraler har sålts vidare från privata ägare till riskkapitalbolag och andra privata aktörer för otroliga summor, sett till dess utförsäljningspris.
När Alliansen fick egen majoritet i Stockholms län efter valet 2006 privatiserades fem vårdcentraler. De kunde köpas för en spottstyver då mottagningarna såldes till värdet av sina inventarier. 
Anmärkningsvärt är att försäljningarna visade sig vara olagliga, enligt både kommunallagen såväl som europeisk konkurrenslag.

Vårdcentralen Serafen såldes 2007 av landstinget till vårdinrättningens egna läkare för i sammanhanget struntsumman 700 000 kronor. För två år sedan såldes det vidare till riskkapitalbolaget Capio för hela 20 miljoner kronor – 29 gånger mer än vad vårdcentralen köptes för. 
Även ägarna till de andra vårdcentralerna, däribland S:t Eriks vårdcentral, Huvudsta vårdcentral, Vaxholms vårdcentral och Vallentuna Doktorn, har inkasserat enorma summor i vinst på skattebetalarnas pengar.

Problemen med privatiserad vård är flera. Enligt forskning av Sven Engström som rapporterades av SVT den 6 februari ger läkare som själva äger vårdcentraler fler diagnoser till patienter än regionalt drivna vårdcentraler, då fler diagnoser innebär mer pengar från patienten.
Vidare är det våra skattepengar som betalar för vårdcentralerna, pengar som går rakt ned i fickan till några få giriga hökar. Dessutom är såväl personaltäthet som arbetsmiljö, arbetsvillkor, rättigheter och annat lägre och sämre jämfört med kommunalt och regionalt drivna vårdinstanser, vilket bland annat forskare på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) visade i september 2011.

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för att återta den privatiserade välfärden i offentlig ägo under personalens demokratiska kontroll och styre samt att förbjuda privata aktörer inom välfärden. Men det är inget som etablissemangets representanter i form av politiker och näringsliv är intresserade av. 
Frågan om vinster i välfärden kommer fortsatt vara valårets viktigaste fråga, men en röst i valet på de så kallade röd-gröna partierna kommer inte att förändra den förödande situationen som råder. Endast en enad massrörelse underifrån kan bringa till stånd en förändring.

Läs mer:

> Vården lider av högerns nedskärningspolitik
> Vänsterpartiets Nja till vinster

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.