torsdag 3 april 2014

Välbesökt diskussion med seniorer i Vendelsö

Ett 20-tal seniorer deltog
På Träffen i Vendelsö hölls idag en välbesökt paneldebatt med diskussionspigga seniorer. I panelen satt Rättvisepartiet Socialisterna (RS), Socialdemokraterna (S) och Vänsterpartiet (V) och svarade på frågor med anledning av det så kallade supervalåret. Syftet var att ge äldre i området en inblick i vad de olika partierna står i olika frågor.

Moderatorn ställde tre frågor: Vad vill ditt parti göra för Sverige, landstinget respektive kommunen?

Mattias Bernhardsson (RS) var den förste som fick ordet:
– Vi i Rättvisepartiet Socialisterna tar strid mot de växande klyftorna, orättvisorna och mot högerpolitiken. Sverige är det land bland OECD-länderna där klassklyftorna ökar mest. Kampen för en förändring måste komma underifrån, och vi är med och bygger rörelser, som Välfärd utan vinst och Folkkampanj för Gemensam välfärd. Våra skattepengar ska gå till välfärden, inte till riskkapitalister. Vi lever i en marknadsdiktatur. En röst i valet var fjärde år är inte den demokrati vi vill ha, vi vill utvidga demokratin till ekonomin och samhällets resurser som vi gemensamt skapar. Ett val kommer inte att förändra det; det behövs organisering och kamp underifrån för att förändra.

Mattias Bernhardsson (RS) har ordet
Robert Noord (S) talade om situationen i skolan och i sjukvården, men gav inga exempel på vad man kan göra för att förändra någonting. Både Robert Noord och Carina Wellton (V) nämnde att de kämpar för att Ikea ska etablera sig i Haninge.
Jobben var en central del alla talade om men ur olika perspektiv. Sossarna talade om att alla ska sättas i arbete medan RS talade om rätten till arbete och trygga anställningar. RS konkretiserade också hur jobben kan skapas: Att det behövs massiva offentliga investeringar för att klara av exempelvis fler äldre inom vård och omsorg samt bostadsbyggande, renoveringar av miljonprogrammet och klimatomställning inom industrin. 100 000 nya gröna jobb och 200 000 nya välfärdsjobb kan skapas om vi har demokratisk kontroll över samhällets resurser, konstaterade Mattias.

– När privata intressen äger järnvägar och kollektivtrafik så gör de det till lägsta pris genom upphandling och har inga intressen för långsiktigt ägande, ingen investerar när de bara äger under några år, bara plockar ut vinster. Därför har vi olyckor, förseningar, gammal vagnpark och inte mer meter järnväg än för 100 år sen. Vi måste återta trafik i offentlig ägo, införa avgiftsfri och skattefinansierad kollektivtrafik samt investera för att möta klimathotet, menade Mattias Bernhardsson.

Pensionen var en stor fråga. En fråga var hur man ska möta de ökade pensionskostnaderna. Gustav Jönsson (S) menade att det privata pensionssystemet fungerar eftersom bromsen slår till och sänker pensionen.
Carina Wellton höll inte med och sa att de vill riva upp pensionssystemet. Mattias Bernhardsson stämde in och sade att det måste införas en statlig garantipension. Mattias talade också väldigt mycket om äldreomsorgen, att det behövs fler boenden och boendeformer. Han kritiserade 'haningemodellen' som innebär att man ska stanna hemma och få hemtjänst så långt som möjligt, trots att många är väldigt sjuka, saknar anhöriga och helst skulle vilja få plats på ett boende. Mattias talade också om RS krav på lokala kök och bra mat inom äldreomsorgen.

Efter paneldiskussionen kom flera seniorer fram till Mattias och berömde honom och Rättvisepartiet Socialisterna. ”Du höll det bästa talet!” var vanliga kommentarer efter mötet. Rättvisepartiet Socialisterna kommer fortsätta sätta behovet av kamp främst, inte som övriga partier komma med tomma löften och luftslott.

Robert Bielecki

Läs också:
> RS enda oppositionen mot nedskärningarna
> Berättelser från äldreomsorgen (RS arbetsplatsturné)
> RS tar strid för bra mat i äldreomsorgen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.