tisdag 18 november 2014

Bostadskampanj i Jordbro kräver upprustning av förfallna fastigheter

Förvaltaren Newsec säger upp avtalet med ägaren Patrizia Immobilien efter SVT-reportagen om sprickor, mögel och vattenskador

> Öppet möte för kampanjen på onsdag 19/11, kl 18.30 på Jordbro Kultur-och föreningshus

Av Elin Gauffin

Det är inte mycket färg kvar på väggarna i trapphusen på Sandstensvägens låga ojämna nummer i Jordbro. Problemen rör inte bara fasaden, hyresgäster tvingas leva med mögel och vattenskador. Det handlar om fastigheter som sålts ut och sedan valsat runt mellan den ena ägaren efter den andra, utan de brytt sig om skötsel och service. Nu mobiliserar Rättvisepartiet Socialisterna hyresgästerna som en del av bostadskampanjen Rusta upp Jordbro.
Redan har trycket på Newsec, som förvaltar åt det tyska fondbolag Patrizia Immobilien KAG, blivit så hårt – då SVT:s ABC-nytt gjort flera reportage om misären – att Newsec sagt upp avtalet med Patrizia.

– Nu är läget öppet för hyresgästerna att få sina röster hörda. Vi ordnar ett större möte imorgon där vi kommer att föreslå kravet på att kommunen genom Haninge Bostäder går in och tar över fastigheterna. Kommunen har ett ansvar. Det är boende i Haninges fattigaste stadsdel som misshandlats av hyresvärdar under en lång tid, säger Mattias Berhardsson, boende i Jordbro och kommunfullmäktigeledamot för Rätttvisepartiet Socialisterna.

2008 köpte Patrizia 800 lägenheter på Sandstensvägen och Blockstensvägen Jordbro.Innan dess ägdes husen bara i ett år av M2 Gruppen, dessförinnan HSB och osv. Man får gå tillbaka ytterligare två tre ägare för att hitta den ursprungliga: FamiljeBostäder som sålde för ca 15år sedan. Ett ödestigert misstag som visar vilken missär privatiseringarna leder till.

– Patrizia har skott sig på både hyresgästernas pengar och hälsa. Tillsammans kan vi nu sätta dit dem, säger Mattias.

2012 och 2011 har Patrizia haft mycket stora vinstmarginaler på 13 och 20 procent. Det är direkt frånstötande när man ser hur husen ser ut:
Att färgen flagnar är det mest påtagliga utifrån. När vi från Rättvisepartiet Socialisterna blir inbjudna till några av de boende visar de stora sprickor i väggarna. En lägenhet har sju sådana stora sprickor. Oavsett om de spacklar och målar på själva så kommer sprickorna fram, troligen orsakade av fukt i väggarna. En del lägenheter står helt tomma pga vattenskadorna. Det är fukt i golvplattorna och det finns avlopp som stinker. Husen måste stambytas. Problemen med rören gör att det antingen är för varmt eller för kallt – både vg vatten och i elementen. Newsec och Patrizia lät en källare stå fylld med bajsvatten från ett trasigt avlopp i två veckor innan det åtgärdades.

Hamid Taha låter inte barnen använda den ena toaletten. Det är för mycket mögel:
– Vi flyttade in för 10 år sedan. Då lovades vi underhåll men vi hari nte fått någoting. Fläkten har varit trasig i 4-5 år.

– Vad jag tycker om Patrizia? De är ute efter att få in en massa pengar utan att göra någon upprustning. Om ett kylskåp går sönder får hyresgästen till svar: kontakta ditt försäkringsbolag. Trots att det ska ingå. Att ha ett fondbolag som hyresvärd rimmar illa, säger Lena Johansson som tidigare försökte driva den lokala Hyresgästföreningen på Sandstensvägen.

Sedan ett år tillbaka är det ingen elektricitet i garagen. Tvättstugan är gammal. Vissa lägenheter har problem med gamla proppskåp. Det här är lägenheter som ändå har hyror på 8700 kr/mån för en fyra (blir 10 000 med el och garage). På Blockstensvägen finns problem med mögel och ohyra. Patrizia vägrar betala för Anticimex.
De andra stora värdarna i Jordbro är Haninge Bostäder och Graflunds. Tvättstugorna hos Graflunds är en historia för sig. När gamla tvättmaskiner nu bytts ut höjer Graflunds hyran med 60 kronor, trots att det självklart ska ingå. Hyresgäster hos Haninge Bostäder kan ha bott i 20 år utan att någon gång fått underhåll som nya tapeter, skåp eller golv. Efter mycket tjat får de svar att de kan tapetsera själva. Nu försöker Haninge Bostäder få hyresgästerna att ombilda till bostadsrätt, något som både socialdemokraterna och moderaterna i Haninge Bostäders styrelse kommit överens om.

Tillbaka till Patrizia och dess förvaltare Newsec. Även dessa försöker sälja ut Sandstensvägens ojämna nummer till bostadsrättsförening. I två år har processen hållit på. I våras röstade 75 procent av hyresgästerna för ombildning på stämman.
Ombildningen kan ändå inte bli av eftersom inte tillräckligt många av de boende får ihop till banklån. En del har inte ens sökt. Det kan vara så att de röstade för ombildning i hopp om att bostadsrättsföreningen skulle bli bättre hyresvärd än Patrizia. Det kan vara så att inte ens bankerna vågar gå in när de ser fastighetens enorma renoveringsbehov.

– Först var jag positiv till ombildningen för att det skulle innebära ny förvaltare. Men med tanke på att det är fuktskador på båda toaletterna och att jag måste stå för så mycket själv så insåg jag att det inte är värt detberättar Helen Moberg

Rättvisepartiet Socialisterna blev andra största parti i kommunalvalet i Jordbro Västra och Jordbro Nordöstra. I valkampanjen påmindes vi om hur stor bostadsfrågan är så det var givet att dra igång bostadskampanjen efter valet. Den 19 november hålls ett stormöte på temat Rusta upp Jordbro för att hyresgäster, föreningar och boende ska kunna gå samman. Vi hoppas kunna sätta igång arbetsgrupper som kan jobba vidare.

– Vi nöjer oss inte med att Newsec tar sina händer från Patrizia. Vi skulle inte ens nöja oss om Haninge Bostäder tar över. Haninge Bostäder måste bli ett verkligt allmännyttigt bostadsbolag som agerar föredöme och styrs av och genom hyresgästernas intressen, avslutar Mattias Bernhardsson.

SVT-reportagen:
> Hyreshus förfaller i Jordbro
> Bajsvatten i källare i Jordbro

RS strid för upprustning i flera år:

> Krav på trygghetsåtgärder
Dialogmöte 1: 130 jordbrobor krävde upprustning
Dialogmöte 2: Många förslag på upprustning av Jordbro
Borgarna backar efter proteststorm och tänder belysningen igen
> 80 på stormöte för att rädda högstadiet och rusta upp Jordbro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.