tisdag 4 november 2014

Det stinker om vattenfall

I marginalen
av Per Olsson

Vattenfall är en av Europas värsta miljöbovar. Istället för att satsa på förnybar energi har Vattenfall försökt göra snabba vinster på kol och gas. Det i sin tur har resulterat i att det statligt ägda bolaget släpper ut nära dubbelt så mycket koldioxid som hela Sverige sammantaget.
Vattenfalls svindlande affärer kan läsas som en lång lista av miljöbrott och förluster för skattebetalarna. ”Vattenfalls köp av Nuon är inte längre bara en felsatsning på energi, utan även den största spekulationsförlusten i svensk historia”, skrev SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet i förra veckan med anledning av de gigantiska förluster som Vattenfall – skattebetalarna – har gjort på 100-miljarderkronorsköpet av holländska energibolaget Nuon 2009.

Affären var vad gäller kontantinsatsen den största i Sveriges historia. Köpet, som gjordes med godkännande av Fredrik Reinfeldts högerregering, innebar att Vattenfall fick både flera gas- och koleldade kraftverk och Nuons så kallade tradingverksamhet – spekulationsavdelning som bland annat köpte och sålde energirelaterade värdepapper. När Vattenfall köpte Nuon värderades tradingverksamheten till nära 20 miljarder kronor – idag till knappa 700 miljoner kronor. ”På Nuons tradingverksamhet har det svenska folket hittills alltså tappat svindlande 19,3 miljarder kronor i värde”, konstaterar SVT:s Peter Rawet vidare och tillägger att det lägger sig en doft av det amerikanska energihandelsföretaget Enron över Vattenfall.
Enron har gått till historien som bolaget som har gjort en av historiens största konkurser. Bolagets fall och konkurs 2001 blev en sådan skandal att det kapitalistiska etablissemanget fann sig tvingade att sätta Enrondirektörerna i fängelse för att skydda det kapitalistiska systemet som sådant.
Att Vattenfalls direktörer och de politiskt ansvariga skulle hamna i fängelse är knappast troligt. Och den nya regeringen tycks vilja göra som den gamla – sälja några delar av Vattenfalls förgiftade tillgångar för att på så sätt skydda både sig själv och direktörerna.

Med rätta frågar nu Greenpeace om den nya S-MP-­regeringen tänker låta Vattenfall sälja brunkol till reapriser. Skälet är att regeringen och Vattenfall signalerat att de utreder möjligheterna till att sälja delar av brunkolsverksamheten i Tyskland. ”En försäljning innebär att varken Vattenfall eller regeringen tar sitt klimatansvar”, skriver Greenpeace.
Denna ”lösning” innebär att Vattenfall får in lite mer pengar för att täcka Nuonförlusterna och för att finansiera fortsatta gas- och kolsatsningar samt ny kärnkraft. Business as usual, med andra ord.
Detta i ett läge där det bara finns en sak att göra – investeringar i förnybar energi för en brådskande grön omställning.  ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.