onsdag 26 november 2014

"Rusta upp Jordbro" sätter press

Miljöförvaltningen granskar skandalägaren Patrizia Immonilien KAG
Fukt och mögel i källarförråden på Blockstensvägen.
> ABC-nytt: Boende kräver tvångsfövaltning (intervju med Nina Hellman och Mattias Bernhardsson från nätverket Rusta upp Jordbro)

Nätverket Rusta upp Jordbro bildades på ett möte i förra veckan med 50 deltagare och har fått en flygande start. Fyra arbetsgrupper är sjösatta, vilket det går att läsa mer om på bloggen.
Mest att göra för närvarande har de som jobbar för tvångsförvaltning av de skandalförvaltade fastigheterna på Sandstensvägen och Blockstensvägen, samt de som jobbar för att stoppa ombildningen av Haninge Bostäders lägenheter på Södra Jordbrovägen 19-25.

– Vi har varit ute och knackat dörr för att samla underskrifter för tvångsförvaltning av Patrizia Immobilien KAG:s 800 lägenheter på Sandstensvägen och Blockstensvägen.Vi har fått bra respons och uppbackning. Grannarna har inte varit förvånade över att vi kommer och de har lätt kunnat ge många exempel på fel i lägenheterna och dåligt bemötande från förvaltaren, berättar Nadja Villareal.

– Mitt tvättrum är som en ångbastu. Det kommer illaluktande ånga från avloppet som sipprar ut i hela lägenheten. Det rinner vatten utanför rören, och rören är så gamla att de är nära att gå sönder. Vissa golvmattor är 50 år gamla. Jag har bott här i 20 år och inte fått någonting fixat, säger Ulrika Akbar.

Redan har pressen blivit så stor, efter en rad TV-inslag på SVT:s ABC-nytt, att Newsec, som är förvaltaren åt Patrizia, meddelade att de säger upp kontraktet. Detta i sig visar att något står mycket fel till.
Den 25 november träffade nätverket Rusta upp Jordbro Hyresgästföreningens jurister för att diskutera en tvångsförvaltning av fastigheterna. En tvångsförvaltning innebär att antingen Hyresgästföreningen eller kommunen vänder sig till Hyresnämnden med begäran om en tvångsförvaltning. Om nämnden efter förhandlingar kommer fram till att fastigheterna ska tvångsförvaltas utses en seriös fastighetsskötare som får tillgång till ägarens medel för att genomföra nödvändiga upprustningar.

Hyresgästföreningens jurister och förhandlare betonade att det är ovanligt med tvångsförvaltningar och att det kommer att vara ett maratonlopp. Först och främst måste alla brister felanmälas och felanmälningarna dokumenteras. Det krävs också att det byggs upp en lokal hyresgästförening. Rusta upp Jordbro är varken oroade för att det skulle vara brist på engagemang eller uthållighet, bara vi fortsätter att jobba kollektivt med ett helhetsgrepp. Från mötet framkom att kampanjens arbete har fått Haninge kommun att bestämma sig för att låta miljöförvaltningen granska Patrizia.

En annan arbetsgrupp jobbar mot ombildningen av Haninge Bostäders hyresrätter till bostadsrätter:
– Det är ganska tufft att få nej-röster mot ombildning, säger Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Lina Rigney Thörnblom, som har hjälpt nej-sidan på Södra Jordbrovägen 19-25, och fortsätter:
– Detta beror på att Haninge Bostäder har misskött lägenheterna under en lång tid. Vi har dock genom en titt på mäklarnas kalkyler sett att bostadsrättsföreningen inte har tänkt åtgärda så värst mycket mer de heller. När amorteringskraven börjar gälla nästa år blir det dyrare att ta banklån. Dessutom måste man tänka på vart ens barn ska flytta i framtiden om allt blir bostadsrätter. Nu uppmanar vi dem som har ångrat sig att skriva på en Återkallelse av fullmakt och lämna in till kontaktpersonen Mparara Ruchogeza på Södra Jordbrovägen 23.

Elin Gauffin

SVT-inslagen:
Hyreshus förfaller i Jordbro
Bajsvatten i källare i Jordbro
> Boende kräver tvångsfövaltning

RS strid för upprustning i flera år:

Krav på trygghetsåtgärder
Dialogmöte 1: 130 jordbrobor krävde upprustning
Dialogmöte 2: Många förslag på upprustning av Jordbro
Borgarna backar efter proteststorm och tänder belysningen igen
80 på stormöte för att rädda högstadiet och rusta upp Jordbro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.