tisdag 12 maj 2015

RS enda oppositionen när Haninge upplät mark till bemanningsföretag

Igår röstade Haninge kommunfullmäktige för att sälja 10 000 kvm mark i Albyberg till klottersaneringsföreget All Remove AB som där ämnar etablera ett bemanningsföretag. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) yrkade avslag på ärendet: Kommunen ska inte stödja bemanningbranschens expansion och osäkrande av arbetsmarknaden.
Ruben Derkert (RS)
Ruben Derkert (RS) fick inte svar på några frågor av den borgerliga styrande koalitionen (S, C och MP) som lagt fram ärendet:
– I förvaltningens synpunkter står det: "Kommunstyrelseförvaltningen har bedömt att företaget, förutom att det är ett lokalt expanderande företag, uppfyller de kriterier som företag bör ha för att passa in i Albyberg bl a många anställda". Vi i Rättvisepartiet Socialisterna ställer oss frågande till vilka kriterier som finns för All Remove AB eller deras bemanningsföretag som ska etableras på den plats kommunen föreslås sälja.

Som terminalsarbetare talar Ruben ur egen erfarenhet:
– Haninge kommun ska inte underlätta för oseriösa arbetsgivare att dumpa löner och villkor genom bemanningsanställningar. Bemmaningsanställda får jobba i ett högre arbetstempo, ibland fler än sju arbetsdagar i streck och utan samma antal vilodagar som fast anställda. Jag vet av egen erfarenhet som terminalarbetare hur villkoren ser ut, det är livsfarliga villkor. Vi i Rättvisepartiet Socialisterna anser att Haninges arbetsplatser ska vara säkra arbetsplatser – vi ska inte på nåt sätt stödja bemanningsslaveriet. Vi kämpar för trygga villkor för alla. Rättvisepartiet Socialisterna yrkar därför för avslag på försäljningen av företagsmarken till Al Remove Fastigheter AB.

Kristdemokraternas gruppledare Maria Litholm verkade inte läst handlingarna när hon menade att ärendet inte handlade om bemanningsföretag, utan enbart handlade om försäljning av mark till ett företag som vill etablera sig för att syssla med klottersanering, vilket är "positivt".
Hon måste missat förvaltningens egen sammanfattning av ärendet: "Vidare bedriver man ett bemanningsföretag som man vill etablera i Albyberg. Avsikten är att inom den ena tomten bygga en tvåvånings byggnad med källare om ca 4000 kvm BTA och inom den andra tomten bygga en tvåvåningsbyggnad om ca 5000 kvm BTA".

– Arbetsmiljöverket granskade 759 företag inom bemanningsbranschen under tre års tid och kom fram till att det är dubbelt så många arbetsskador för de som arbetar för bemanningsföretag än för de som arbetar för företag med fasta och trygga anställningar. Det är också väldigt lätt att bli avskedad som bemmaningsanställd om man har synpunkter på arbetsmiljö eller engagerar sig fackligt, fortsatte Ruben Derkert (RS).

Ett uppmärksammat fall är Andree Börvall, bemmaningsanställd på ICA som avskedades i nu i januari för att han var ordförande för en lokalhandelsklubb.
Det finns orsaker till att bemanningsföretag förbjöds 1942 och förblev så tills borgarna legaliserade detsamma 1993. Rättvisepartiet Socialisterna står för att bemanningsföretag åter ska förbjudas, då det är en fråga om slavliknande villkor som kraftigt försämrar villkoren och den fackliga organiseringsrätten.

Vänsterpartiet begärde aldrig ordet i frågan. I voteringen röstade de för en försäljning av marken som ska upplåtas till bemanningsföretag. Ingen förklaring till hur de resonerat finns.
Men tyvärr finns också tidigare exempel där Vänsterpartiet i Haninge hamnat fel i viktiga frågor om arbetsvillkor. Förra året röstade de ja till att ge ett fastighetsbolag med två anställda avtal på ett enormt byggprojekt med ett värde av 2,5 miljarder kronor (Läs mer här). Alla fackliga förstår att det betyder en hel skog av underleverantörer utan kollektivavtal, inklusive bemanningsföretag. Rättvisepartiet Socialisterna argumenterade för att huvudentreprenörsansvar skulle krävas. Vänsterpartiet röstade fel då och de röstade fel igår.
Vi hoppas att detta leder till diskussioner inom Vänsterpartiet. Så att vi tillsammans kan ta strid mot osäkrandet av arbetsmarknaden nästa gång.

RS Haninge

Läs mer:
> Seger: Anställda i privat hemtjänst i Haninge vinner kollektivavtal! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.